Καθόλου «πράσινος» και φιλικός προς το περιβάλλον είναι και ο δεύτερος κρατικός προϋπολογισμός που, εντέλει, υπερψηφίστηκε εχθές, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές σε ότι αφορά τις πρόνοιες που αφορούν δαπάνες ή έσοδα αλλά με πολλά «ΘΑ»  και «ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ».

Ορισμένα μάλιστα από αυτά τα ΘΑ γεννούν ιδιαίτερες ανησυχίες και προβληματισμό π.χ. η προσπάθεια για  επαναφορά της μεμονωμένης κατοικίας και η νομιμοποίηση πολεοδομικών παρανομιών.

Εάν συγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2020 με τον προϋπολογισμό του 2021, θα εντοπίσει κανείς με ευκολία πως οι δαπάνες για το περιβάλλον στο νέο προϋπολογισμό είναι λιγότερες από τον περσινό.

Τρανταχτό παράδειγμα είναι το γεγονός πως στον προϋπολογισμό του 2020 υπήρχε σχέδιο απόσυρσης παλιών οχημάτων και αντικατάστασής τους με οικολογικά και ηλεκτρικά, το οποίο ωστόσο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, πάγωσε. Το εν λόγω σχέδιο δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό του 2021.

Αυτός ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, δεν έχει ενσωματωμένη την πράσινη οικονομία, στον βαθμό που θα θέλαμε, για να τον υποστηρίξουμε. Είναι αλήθεια ότι μόνο το 2% των προβλεπόμενων δαπανών που προνοεί ο προϋπολογισμός αφορούν το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Τώρα τελούμε εν αναμονή των «θα» της Κυβέρνησης και των προεδρικών δεσμεύσεων στα άλλα κόμματα. Περιμένουμε να δούμε αν μέσα από τις συμφωνίες τους, θα υλοποιηθούν κάποια και ποια από αυτά τα «ΘΑ».

Το παρελθόν μας έχει διδάξει διαφορετικά.