Μετά από δύο μήνες καθυστέρηση η Κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποσύρει το νομοσχέδιο για τις κυβερνητικές εγγυήσεις σε τράπεζες, προκειμένου να δανειοδοτήσουν οι τραπεζίτες επιχειρήσεις.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρχει μιας μορφής έλεγχος σε αυτή τη διαδικασία από την Ελεγκτική Υπηρεσία – που σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του υπουργού Οικονομικών έχει ρίσκο για ζημιές εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ για το δημόσιο – η Κυβέρνηση αποφάσισε να αφήσει τις επιχειρήσεις και τους αυτοεργοδοτούμενους έρμαιο στα νύχια της κρίσης λόγω κορωνοϊού. 

Ο Πρόεδρος δεν κατάφερε κατά τη χθεσινή σύσκεψη να τεκμηριώσει ενώπιον των αρχηγών των κομμάτων γιατί θεωρεί κόκκινη γραμμή το θέμα του Γενικού Ελεγκτή. Υπενθυμίζεται ότι η πρότασή για τον Γενικό Ελεγκτή είχε κατατεθεί από την πρώτη μέρα και δεν ήταν – όπως λέει η Κυβέρνηση – μια πρόνοια της τελευταίας στιγμής. 

Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση και η στάση ορισμένων κομμάτων που έδειξαν έτοιμα να υποχωρήσουν από την κοινή θέση για συμμετοχή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε μια προσπάθεια να καλοπιάσουν την Κυβέρνηση και να επαναληφθεί το φιάσκο με το ξεπούλημα του Συνεργατισμού. 

Ελπίζουμε η Κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τη Συμφωνία Μακρόν – Μέρκελ για ένα ταμείο ανάκαμψης 500 δισ. από το οποίο τα κράτη θα επιχορηγήσουν απευθείας τις επιχειρήσεις.  Σημειώνεται ότι τη συμφωνία Μέρκελ – Μακρόν χαιρέτησε η πρόεδρος της Ε.Ε.  κα.  Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν  και η Ευρωπαϊκή  Τράπεζα (κα. Κρ. Λαγκαρντ) και συστήνουν η στήριξη της οικονομίας να γίνεται μέσω απευθείας χορηγήσεων σε επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είμαστε πάντα στη διάθεση της Κυβέρνησης να υποβάλουμε προτάσεις για να γίνει ορθολογιστικά – και οικολογικά – η απευθείας στήριξη των επιχειρήσεων.