Ο Δήμαρχος Πέγειας στην εισαγωγή του κατά τη δημόσια ακρόαση για το τοπικό σχέδιο μίλησε ανοικτά για ασυδοσία και περιβαλλοντικά εγκλήματα που έγιναν από developers. Κατηγόρησε μάλιστα τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για αδράνεια και ανοχή.

Δυστυχώς όμως, στη συνέχεια, είδαμε τον μηχανικό του Δήμου να ζητά την αλλαγή ζώνης και αύξηση συντελεστή δόμησης για πολλές περιοχές με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πολλοί στήριξαν με πάθος την καταστροφική πολιτική της μεμονωμένης κατοικίας.

Κατά το διήμερο της Δημόσιας Ακρόασης (08/09 – 09/09) γίναμε μάρτυρες προτάσεων από εταιρείες ανάπτυξης που αν υιοθετηθούν θα δώσουν τη χαριστική βολή στο περιβάλλον και θα αποτελειώσουν ότι έμεινε αλώβητο.

Κάποιοι επικαλέστηκαν τις μεγάλες ειδικές αναπτύξεις, ζητώντας να τροποποιηθούν οι ζώνες και αύξηση του συντελεστή δόμησης και ουσιαστικά να καταργηθούν ακόμα και οι περιοχές Natura. Κάποιος επιχειρηματίας μάλιστα ζήτησε την κατάργηση της ζώνης προστασίας της παραλίας που εμπίπτει το τεμάχιο του για να μπορέσει η εταιρεία του να αναγείρει ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Πιο ανησυχητικές όμως ήταν τοποθετήσεις από τους μεγάλους developers για μια σειρά αναπτύξεων που θα βάλουν ταφόπλακα σε ό,τι έχει μείνει όρθιο στην ταλαίπωρη Πέγεια. Από την Τοξεύτρα μάλλον ξεκινά η άλωση του ΑΚΑΜΑ. Σε μια τραγική παρουσίαση είχαν επιδειχθεί φωτογραφίες από άλλες χώρες με ουρανοξύστες να συνυπάρχουν με παραλίες χελώνων. Ο εισηγητής δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η εταιρεία του θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα «χελωνάκια».  Αγνόησαν όμως τις εξόφθαλμες διαφορές με το ανάγλυφο και τις ιδιαιτερότητες της Τοξεύτρας. Κάποιοι ονειρεύονται για τετραώροφα στο Αγιοβούνι που εφάπτεται του δάσους της Πυκνής. Επίσης ότι απέμεινε  από τον «βιασμό» των Θαλασσινών Σπηλιών (δεν αναφερόμαστε μόνο στις γνωστές πέντε επαύλεις, αλλά στο σύνολο γης ακτογραμμής μέχρι τον Άγιο Γεώργιο) ζητούν αλλαγή ζώνης και αύξηση συντελεστή δόμησης. Φυσικά στο «κόλπο» και η παραλία του λαού, στον Κόλπο των Κοραλλίων.

Σε αυτό το μπαράζ αιτημάτων από τους developers, αν το Πολεοδομικό Συμβούλιο τα κάνει αποδεκτά, τότε η Πέγεια θα ευτυχήσει να ανταγωνιστεί το Μονακό και την Κυανή Ακτή. Αυτά τα παραδείγματα έδωσαν για το όνειρο τους της Πέγειας του μέλλοντος οι επίδοξοι επενδυτές.

Είχαμε και μερικές δεκάδες Πεγειωτών οι οποίοι ζητούσαν αναθεώρηση ζωνών από αγροτικές σε τουριστικές, ή ακόμα και αλλαγές συντελεστή για μικρά τεμάχια. Φυσικά δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση με τις εξωπραγματικές απαιτήσεις των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης. Απαιτήσεις οι οποίες κάποιος θα νόμιζε ότι αφορούσαν παρθένα περιοχή και όχι την Πέγεια που όπως κατάγγειλε ο Δήμαρχος έχει τύχει άγριας εκμετάλλευσης.

Τα πιο πάνω είναι άμεσο συνεπακόλουθο της καθυστέρησης της κύρωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης της Μεσογείου.

Από το 1976 που έχει υπογραφεί η Σύμβαση της Βαρκελώνης δεν έχει ακόμη κυρωθεί σε νόμο από την Κυπριακή Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι τη σύμβαση υπέγραψε και η Ευρωπαϊκή Ένωση όπερ σημαίνει πως είναι δεσμευτικό για την Κυπριακή Δημοκρατία ως πλήρες μέλος της.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ζητά την άμεση κύρωση δια νόμου της Συνθήκης της Βαρκελώνης για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό των ακτών, γεγονός που θα περιορίσει την πίεση για ανάπτυξη πάνω στο κύμα και θα προστατεύσει τους οικισμούς από αναπάντεχες φυσικές καταστροφές.

119136760 926263174450540 128134335511880287 n119136760 926263174450540 128134335511880287 n119136760 926263174450540 128134335511880287 n