Με λύπη ενημερωθήκαμε από την Ομάδα Πολίτες Κάτοικοι Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας Αραδίππου Κρασά για την αυθαίρετη ανέγερση ακόμη ενός εργοστασίου στη Β’ Βιομηχανική περιοχή Αραδίππου.

Για ακόμη μια φόρα, δυστυχώς, βλέπουμε να θυσιάζεται το περιβάλλον και προπάντων να κινδυνεύει η υγεία των πολιτών στο βωμό του οικονομικού συμφέροντος.

Στην Β’ Βιομηχανική περιοχή Αραδίππου έχει ανεγερθεί παράνομα εργοστάσιο βιοκαυσίμων. Οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, παρόλο που δεν έχει τις απαραίτητες πολεοδομικές άδειες. Το εργοστάσιο εντάσσεται στην κατηγορία της βαριάς βιομηχανίας και σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας απαγορεύεται η ανέγερση του στην περιοχή αυτή. Είναι η τρίτη φορά που εξελίσσεται παρόμοιας φύσης περιστατικό για τη συγκεκριμένη περιοχή αν και το εργοστάσιο βρίσκεται σε απόσταση λιγότερη του ενός χιλιομέτρου, από την κατοικημένη  περιοχή Κρασά.

Η Μελέτη Επιπτώσεων στον Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) που έχει πραγματοποιήσει ιδιωτική εταιρεία για το συγκεκριμένο εργοστάσιο, φέρεται να είναι γεμάτη  ασάφειες και ψευδή στοιχεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη μελέτη αναφέρει ότι η Αραδίππου απέχει δύο χιλιόμετρα, ενώ τα πρώτα σπίτια της περιοχής Κρασά απέχουν μόλις 800 μέτρα. Επίσης, στη μελέτη αναφέρει ότι η Λάρνακα απέχει πέντε χιλιόμετρα, ενώ στην πραγματικότητα απέχει λιγότερο από το μισό χιλιόμετρο (βλέπε συνοικισμός Ζήνων).

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είμαστε στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μη λειτουργήσει και να μετακινηθεί το συγκεκριμένο εργοστάσιο, το οποίο ανεγέρθηκε σε μια περιοχή που μέχρι προσφάτως θεωρείτο οικιστική.