Δήλωση Μέλους Πολιτικής Επιτροπής Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κας Αλεξίας Σακαδάκη

Μια αλλιώτικη σχολική χρονιά ξεκινάει τη Δευτέρα 07/09, μέσα σε πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πολλά μέτωπα που αφορούν την Παιδεία, μόλις λίγες ώρες πριν το πρώτο κουδούνι, παραμένουν δυστυχώς ανοικτά.

Η πανδημία του Covid-19 έφερε αλλαγές στη ζωή και στις συμπεριφορές μας, στις οποίες κληθήκαμε να προσαρμοστούμε αλλά και να προετοιμαστούμε για το τι μέλλει γενέσθαι. Αυτό δυστυχώς, δεν έπραξε και το αρμόδιο Υπουργείο, με αποτέλεσμα λίγες μέρες πριν να υποδεχθούν τα σχολεία ξανά τους μαθητές, να είμαστε απροετοίμαστοι στο θέμα των υποδομών και των μέτρων, με τρανταχτό παράδειγμα τα θρανία των μαθητών.

Ένα άλλο πρόβλημα ωστόσο που κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο έντονο, είναι οι θερμοκρασίες που επικρατούν στις σχολικές αίθουσες κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Ένα θέμα χιλιοειπωμένο που κατάντησε χρόνιο ζήτημα, με τους αρμόδιους να μην δίνουν οριστική λύση. Η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων είναι το πρώτο και βασικό βήμα που θα μπορούσε να γίνει αλλά φαίνεται ότι δεν έχει δοθεί καμιά προτεραιότητα, παρόλο που υπάρχει και σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία. Επιπλέον, θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στη συνέχεια φωτοβολταϊκά και να αξιοποιείται μέρος της παραγωγής ενέργειας για την χρήση κλιματιστικών εντός των αιθουσών. Φέτος το πρόβλημα δυσχαιρένει με την υποχρεωτική χρήση μάσκας για παιδιά πέραν των 12 ετών, καθώς και για εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους σε σχολικές μονάδες.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να αξιοποιήσει εντέχνως και στοχευμένα τα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους €1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που της αναλογούσαν από το Ταμείο Ανάκαμψης, νοουμένου ότι θα έκανε έγκαιρο και σαφή προγραμματισμό με οικολογική και τεχνολογική προσέγγιση. Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για το Υπουργείο Παιδείας για να λύσει διαχρονικά προβλήματα που έχουμε στα σχολεία με πλεονέκτημα ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, πιο άνετες θερμοκρασίες και με σωστό σχεδιασμό και έλεγχο της ποιότητας του αέρα

Δικαιολογημένες λοιπόν οι ανησυχίες γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών για τη νέα σχολική χρονιά. Ευελπιστούμε να βρεθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα υποδομής των σχολείων για να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά η νέα σχολική χρονιά. Εμείς παραμένουμε στη διάθεση του Υπουργείου για λύσεις που θα βοηθήσουν ώστε τα σχολεία μας να είναι κατάλληλα για λειτουργία σε όλες τις καιρικές συνθήκες που έχουμε στην Κύπρο.