Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράζει τις ανησυχίες του αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην πληθυσμιακή ομάδα των αλλοδαπών φοιτητών / μεταναστών στην Κύπρο σε σχέση με τη πανδημία του κορωνοϊού.

Η περίπτωση με τη δομή μεταναστών στο Κρανίδι της Ελλάδας πρέπει να μας προβληματίσει.

Αρκετοί υπήκοοι τρίτων χωρών, ζουν σε ένα εργασιακό μεσαίωνα (αδήλωτη εργασία, εργασία με καθεστώς του ωρομίσθιου, της μερικής ή της έκτακτης απασχόλησης κοκ) και για τους οποίους είναι άγνωστο εάν λαμβάνουν κάποια βοήθεια από το κράτος, για να ανταπεξέλθουν και οι ίδιοι με τη σειρά τους την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα. Πέραν τούτου, πολλοί υπήκοοι τρίτων χωρών κυριολεκτικά συνωστίζονται σε υποστασιακά, συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση του Covid-19.

Καλούμε την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τον έλεγχο της υγείας αυτών των ανθρώπων. Πρέπει επίσης να λάβει μέτρα οικονομικής στήριξης και της εν λόγω ομάδας πληθυσμού, όπως επίσης και να εντείνει τις εκστρατείες ενημέρωσης τους. Η δική τους ασφάλεια και υγεία είναι συνυφασμένη με ολόκληρου του πληθυσμού της Κύπρου.