Η κυβέρνηση – όπως δυστυχώς και η εισήγηση κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης – ετοιμάζεται να επανέλθει στην κανονικότητα της ανεξέλεγκτης παροχής υπηκοοτήτων έναντι «επένδυσης» στην κυπριακή αγορά πολυτελούς κατοικίας. Κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία της πανδημίας και των επιπτώσεων στην οικονομία για να συνεχίσουν το φαγοπότι. Δεν λαμβάνουν υπόψη τις προειδοποιήσεις της ΕΕ και συνεχίζουν το ίδιο τροπάρι με την ανοχή όσων πριν λίγους μήνες λόγω λαϊκισμού έσχιζαν «τα ιμάτια τους» για τα σκάνδαλα με τους Σαουδάραβες, τους Βιετναμέζους και τους Καμποτζιανούς «επενδυτές».

Μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης που έχει κλείσει εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να επιμένει να θέλει να συνεχίσει το ίδιο τροπάρι, σε ότι αφορά το περίφημο «επενδυτικό πρόγραμμα».  

Εμείς επαναλαμβάνουμε πως εισηγούμαστε την άμεση τροποποίηση του σχεδίου προσέλκυσης επενδύσεων έναντι υπηκοότητας (Πολιτογραφήσεις) για αντιμετώπιση της κορωνοκρίσης. Πρέπει να δοθούν χρήματα στην πραγματική οικονομία και όχι στο γνωστό κύκλωμα των ημετέρων.

Πρέπει άμεσα:

1) Να τροποποιηθεί ο νόμος σύμφωνα με τις υποδείξεις της επιτροπής που διόρισε η Κυβέρνηση και τις προτάσεις νόμου που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

2) Να υπάρχει πλήρης έλεγχος νομιμότητας των επενδυτών. Να αφαιρεθούν οι υπηκοότητες από όσους δεν πληρούν τα κριτήρια.

3) Το νέο επενδυτικό σχέδιο να προνοεί – αντί αγορά πολυτελούς κατοικίας – την κατάθεση του κυρίου μέρους της επένδυσης σε δημόσιους οργανισμούς ή ταμεία για χρηματοδότηση των προγραμμάτων ανασυγκρότησης και αναζωογόνησης της οικονομίας.

Αρκεί πλέον να χρηματοδοτείται μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα αποκλειστικά και μόνο ο τομέας των πολυτελών οικιών, διαμερισμάτων και επαύλεων. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η άμεση χρηματοδότηση προγραμμάτων κοινωνικής στήριξης, στήριξης της εργασίας και της βιώσιμης επιχειρηματικότητας ιδιαίτερα των μικρών επιχειρήσεων.