Τα επεισόδια που συνεχώς επιδιώκει να δημιουργεί η Τουρκία στη Μεσόγειο και Αιγαίο, προφασιζόμενη ένα δικό της δίκαιο στη θάλασσα και τις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, δεν αρκεί να καταδικάζονται, αλλά πρέπει και να καταγγέλλονται.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, μια τακτική που αν και την εφαρμόζει διαχρονικά, πλέον είναι εντονότερη από ποτέ.

Η διεξαγωγή εργασιών στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι θέμα λίγων ημερών. Με την προκλητικότητα και τη θρασύτητα της Τουρκίας, δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε το «Barbaros» να αλωνίζει ανοικτά της Κύπρου και να πλησιάζει τις πλατφόρμες των εταιρειών που θα αναλάβουν εργασίες στην ΑΟΖ της Κύρου.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει προνοήσει ώστε να μην επαναληφθούν περιστατικά που θα εμποδίσουν την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών στη θάλασσα ή έμεινε στην ελπίδα ότι οι Τούρκοι θα κάνουν πίσω, λόγω της εμπλοκής των ΗΠΑ.

Για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται η κυβέρνηση να προβεί σε τέτοια διαβήματα, ώστε οι Τούρκοι να σταματήσουν να λειτουργούν παράνομα και αυθαίρετα αλλά να υιοθετήσουν σεβασμό στους διεθνείς νόμους. Αυτό θα επιτευχθεί με διπλωματικές διεργασίες, και αν επιτευχθεί η Κύπρος θα απολαμβάνει την αξιοπρέπεια αλλά και την ασφάλεια που της αξίζει.