Εν αναμονή της ολοκλήρωσης της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών υπενθυμίζει στην Κυβέρνηση ότι η παρούσα φάση στην παιδεία, είναι πολύ κρίσιμη.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης έχει αποδεχτεί την πρόσκληση των οργανώσεων των εκπαιδευτικών, τους οποίους άκουσε με προσοχή, ενώ υπό μελέτη βρίσκονται και έγγραφα τα οποία παρέδωσαν.

Έχουμε εκφράσει ξανά την άποψη ότι η Κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει στάση σε σχέση με τις θέσεις του εκπαιδευτικού κόσμου και πρέπει να ακολουθήσει τις θεσμοθετημένες διαδικασίες οι οποίες υπάρχουν και έχουν δοκιμαστεί για την επίλυση εργασιακών θεμάτων.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη εξορθολογισμού του διδακτικού χρόνου, ιδιαίτερα στα θέματα που έχουν να κάνουν με τις απαλλαγές και τα οποία πρέπει να συζητηθούν για το καλό της παιδείας και των παιδιών. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις από την πλευρά τους πρέπει να εγκαταλείψουν την εμμονή τους σε προνόμια που δόθηκαν- κακώς κατά την άποψη μας- σε άλλες εποχές, και να προσέλθουν σε εάν ειλικρινή διάλογο με στόχο την κατάργηση όσων δεν δικαιολογούνται επιστημονικά και ορθολογιστικά.

Συμφωνούμε με τους εκπαιδευτικούς ότι πρέπει να τεθεί μαζί με όλα και το θέμα των απαλλαγών. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεχωρίζει τις απαλλαγές από τις αποσπάσεις, αλλά τα δύο (απαλλαγές και αποσπάσεις) πρέπει να τεθούν ταυτόχρονα στην ίδια συζήτηση, όπως και άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τον διδακτικό χρόνο.

Θα ήταν χαρά μας να ακούσουμε και την άποψη του Υπουργείου, ωστόσο ο κ. Χαμπιαούρης δεν ένιωσε την ανάγκη να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα και την κοινωνία για τις θέσεις του.

Στόχος δεν είναι άλλος από το να επιλυθούν τα ζητήματα που έχουν προκύψει για το καλό της παιδείας και των παιδιών. Είναι παραδεκτό γεγονός ότι ούτε η Κυβέρνηση δεν έκανε τους καλύτερους χειρισμούς, ούτε και ο Υπουργός Παιδείας προσωπικά, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε πολύ κρίσιμα θέματα και κινδυνεύουν να μην ανοίξουν τα σχολεία.

Καλούμε λοιπόν το Υπουργικό Συμβούλιο, με την ευκαιρία της επικείμενης συνεδρίασης του στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος να αποφασίσει την απόσυρση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου για την παιδεία, ως μια ένδειξη θέλησης επίλυσης των θεμάτων. Μετά την κίνηση αυτή, τα θέματα μπορούν να τεθούν εκ νέου στους εκπαιδευτικούς και να συζητηθούν σε ηπιότερους τόνους και όχι υπό την μορφή τετελεσμένων.

Τότε θα είναι η ώρα για τους εκπαιδευτικούς να επιδείξουν με τη σειρά τους την καλή τους θέληση.