Η είδηση της απόκτηση από την Τουρκία του γεωτρύπανου DeepSea Metro 2 από την Ν. Κορέα, δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό, αφού η τουρκική προκλητικότητα φαίνεται πλέον να αναβαθμίζεται και να διευρύνεται. Έναντι αυτής, η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να χρησιμοποιήσει κάθε δόκιμο μέσο που θα διασφαλίζει την ομαλή εξέλιξη του ενεργειακού της προγράμματος. 

Ταυτόχρονα όμως με διαβήματα προς τη Διεθνή Κοινότητα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αναγκαίο να μην επιτρέψει την εκδήλωση των επιθετικών σχεδιασμών της Τουρκίας, που στόχο έχουν την δημιουργία περαιτέρω τετελεσμένων.
Αναμένουμε ταυτόχρονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να εγκαταλείψει την παθητική της στάση, προασπιζόμενη -όπως ποτέ δεν έχει κάνει ως σήμερα- την ακεραιότητα των κρατών-μελών της.

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα της αγοράς γεωτρύπανου από την Τουρκία ετέθη σε ανύποπτο χρόνο από τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργο Περδίκη με ερώτησή του ημερομηνίας 12 Ιουνίου 2017. Η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν περίπου ότι “έχουν γνώση οι φύλακες”. Φαίνεται ωστόσο ότι δεν είχαν γνώση, ούτε έγνοια…