Η παγκόσμια ημέρα ίσης αμοιβής και ίσης μεταχείρισης αποτελεί μια υπενθύμιση στις εκάστοτε κυβερνήσεις για τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται στην αγορά εργασίας, ώστε να διασφαλίζεται η ισότητα. Παρά τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των κρατών μελών παρατηρούμε ότι υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος μέχρι την επίτευξη του στόχου για ισότητα στον χώρο εργασίας και τις ευκαιρίες που δίνονται συγκριτικά σε άντρες και γυναίκες.

Σε δηλώσεις της η κα. Αλεξία Σακαδάκη – μέλος Κεντρικής Επιτροπής αναφέρει πως: «Συγκεκριμένα, στην Κύπρο δεν είναι λίγες οι φορές που γυναίκες ήρθαν αντιμέτωπες με την άνιση προσφορά ευκαιριών στον χώρο εργασίας τους, πολλές φορές με κίνδυνο να χάσουν τη δουλεία τους.  Μια γυναίκα που αποφασίζει να έχει παιδί, στις πλείστες περιπτώσεις, χρειάζεται μια συγκεκριμένη περίοδο για να βιώσει τις προκλήσεις μιας εγκυμοσύνης και στη συνέχεια να επιστρέψει στη δουλειά. Αυτό το διάστημα ένας άντρας στην αντίστοιχη περίπτωση, έχει την ευκαιρία να προωθήσει την καριέρα του ή να αυξήσει τον μισθό του. Επομένως παρόλο που ενδεχομένως και οι δύο να ξεκινούν με ίσους όρους σε μια εργασία, στην πορεία οι όροι γίνονται άνισοι με αδικημένες τις γυναίκες που αποφασίζουν να τεκνοποιήσουν.

Η ισότητα των φύλων δεν είναι θέμα που αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Είναι μια κοινωνική αναγκαιότητα και απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από επιχειρήσεις και τον καθένα και καθεμιά από εμάς.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε πως η ισότητα αμοιβών για όμοια εργασία, αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά και θεμελιώδη αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία ετοιμάζει οδηγία για τη διαφάνεια των αμοιβών, ως ένα μέτρο αντιμετώπισης του χάσματος αμοιβών. Εμείς απαιτούμε να ληφθούν άμεσα σοβαρά πολιτικά μέτρα που θα αλλάξουν τα αποτελέσματα και θα θέσουν τις γυναίκες σε καλύτερη θέση στην αγορά εργασίας».