Συζητείται σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, την Τρίτη 12 Νοεμβρίου η διαδικασία εγγραφής του χαλουμιού ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και η εφαρμογή του προτύπου CYS94/1985 του πιο πάνω προϊόντος.

Η εγγραφή του χαλουμιού σαν προϊόν ΠΟΠ θα σήμαινε πολλά για τον τόπο μας εφόσον στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούν να πωλούνται μόνο χαλούμια που παράγονται στην Κύπρο. Αυτό θα σήμαινε σημαντικά εισοδήματα σε κτηνοτρόφους και κατασκευαστές.

Η πονεμένη ιστορία του χαλουμιού, πρόκειται για ακόμα μια αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής για κατοχύρωση του χαλουμιού ως εθνικού προϊόντος και εξασφάλισης των συμφερόντων της κυπριακής  κτηνοτροφίας και βιομηχανίας.

Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση, ούτε το χαλούμι κατάφερε να προστατεύσει στην ΕΕ, έχασε την επωνυμία λόγω τραγικών λαθών του Υπουργείου Εμπορίου αλλά ούτε και την εμπορική επωνυμία δεν σκάφτηκαν να γράψουν σε χώρες με μεγάλες αγορές.

Τραγικό λάθος ήταν η διασύνδεση της κατοχύρωσης του χαλουμιού ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης έχει διασυνδεθεί με την εξέλιξη του κυπριακού προβλήματος και της λύσης του κυπριακού. Η πολιτικοποίηση του θέματος είναι που προκαλεί τα πιο σοβαρά προβλήματα.

Κατά καιρούς παρουσιάζονται σε δημοσιεύματα, προϊόντα από το εξωτερικό που δεν διαφέρουν σε εμφάνιση από το κυπριακό χαλούμι και εύκολα μπορούν να ανταγωνιστούν – για ευνόητους λόγους – τα κυπριακά προϊόντα.

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος μας δυστυχώς είναι η ανικανότητα των κυβερνώντων.