Τον περασμένο Μάϊο ενόψει των ευρωεκλογών, έγινε μεγάλη συζήτηση για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και στο ενδεχόμενο να εκλεγεί ευρωβουλευτής που να εκφράζει τις εθνικιστικές και ρατσιστικές ιδέες που κερδίζουν έδαφος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ακροδεξιά όντως σημείωσε σημαντική άνοδο στις ευρωεκλογές με αποτέλεσμα να αποτελούν σήμερα την τρίτη δύναμη του ευρωκοινοβουλίου με 113 ευρωβουλευτές.

Ευτυχώς η Κύπρος δεν μετέχει σε αυτή την ευρωομάδα της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Όμως – όπως λέγαμε και τότε – ο αγώνας κατά της ακροδεξιάς και των σκοτεινών ιδεών της δεν μπορεί να ολοκληρώνεται σε μια εκλογική διαδικασία. Απαιτείται συνεχής διαχρονική μάχη κατά του φασισμού, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Καθώς πλησιάζει η επέτειος του πολυτεχνείου 17 Νοεμβρίου, που αποτελεί την κορυφαία πράξη αντίστασης του Ελληνικού λαού κατά της φασιστικής χούντας. Αποφασίσαμε να οργανώσουμε μια σειρά εκδηλώσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση του κυπριακού λαού, στο ζήτημα της μισαλλοδοξίας, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, και του νεοφασισμού που πρεσβεύουν και προωθούν τα ακροδεξιά κινήματα.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών οργανώνονται

  1. Παράσταση του έργου «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ». Τετάρτη 13 Νοεμβρίου ώρα 8:00 μ.μ. Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργο Περδίκη. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
  1. Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο Γεώργιου Τσικουρή, του Κύπριου Αγωνιστή που σκοτώθηκε το 1970 στην Αθήνα, την Κυριακή 17 Νοεμβρίου στις 11:00 το πρωί.
  1. Διανομή ενημερωτικού υλικού σε όλες τις πόλεις.

Καλούμε τον Κυπριακό λαό αυτές τις μέρες μνήμης να αναλογιστεί πόσο κακό, πόνο και συμφορά έφεραν στην Κύπρο(χούντα, πραξικόπημα, εισβολή), άλλα και στο παγκόσμιο η επικράτηση των ιδεών του φασισμού και της μισαλλοδοξίας.

Σε ένα κόσμο γεμάτο με νέες κοινωνικές και απειλητικές προκλήσεις δεν αρκεί βέβαια η μνήμη ή η καταδίκη για να αντιμετωπιστεί η άνοδος του νεοφασισμού.

Απαιτείται δράση και αντιπρόταση, αντιμετώπιση των αναγκών των ανθρώπων και της κοινωνίας και απαντήσεις στις μεγάλες και δικαιολογημένες ανησυχίες των πολιτών.