Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και απογοήτευση μας, σχετικά με τις χθεσινές διαπιστώσεις  της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, για τις συνθήκες που επικρατούν στο Προσωρινό Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα. Η Επίτροπος κάνει λόγο για άθλιες και ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης, χωρίς την εξασφάλιση ελάχιστων χώρων φιλοξενίας και υγιεινής, αλλά ούτε και επαρκή σίτιση. Επιπλέον το Κράτος δεν έχει προνοήσει να προσφέρει δραστηριότητες και εκπαίδευση στα παιδιά που φιλοξενούνται προσωρινά στο Κέντρο.

Σε κάθε περίπτωση η Πολιτεία έχει υποχρέωση πρώτη από όλους να σέβεται, να μεριμνά και να εφαρμόζει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των παιδιών ανεξαρτήτως χρώματος και προέλευσης. Ιδιαίτερα στην περίπτωση προσφύγων παιδιών ή/και ασυνόδευτων παιδιών η μέριμνα πρέπει να είναι ιδιαίτερη, και να εξασφαλίζει τόσο την προστασία τους όσο και την ομαλή ενσωμάτωσή τους στην  Κυπριακή κοινωνία.

Το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά αυτά. Επιτέλους πρέπει να δώσουν λύσεις σε πλήρη συμφωνία με τα δικαιώματα των παιδιών.  Αποτελεί υποχρέωση της ευνομούμενης πολιτείας να χειρίζεται τα θέματα των παιδιών τάχιστα, συντεταγμένα και ανθρώπινα.