Το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών έχει απευθύνει επείγον μήνυμα προς τον δήμαρχο Έγκωμης κα Ζαχαρία Κυριάκου εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου να μεταφέρει – ως οφείλει – την θέση των πολιτών που συμμετείχαν στην συγκέντρωση στις 10/05 που οργάνωσε ο ίδιος ο Δήμος Έγκωμης, για τοπικό δημοψήφισμα με θέμα το μέλλον του κρατικής ιδιοκτησίας τεμαχίου της Διεθνούς Έκθεσης.

Η επιστολή της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας που στάλθηκε χθες στον δήμαρχο Έγκωμης κ. Ζαχαρία Κυριάκου αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Έχουμε με σαφήνεια και επάρκεια εξηγήσει γιατί ο χώρος αυτός προσφέρεται για να αναπτυχθεί σε ένα μεγάλο αστικό πάρκο με πολύ πράσινο και υποδομές αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού- ένα νέο δάσος Αθαλάσσας. Η Δυτική Λευκωσία δεν έχει τους πνεύμονες πρασίνου που έχει η ανατολική και κεντρική Λευκωσία. Στερείται ενός μεγάλου χώρου πρασίνου που να προσφέρει μια ανάσα οξυγόνου και αναπνοής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή επιβάλει την ανάπτυξη  συμπαγούς αστικού πράσινου για αντιμετώπιση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας. Η κυβέρνηση άλλωστε δεν πρέπει πάντα να χρειάζεται επενδυτή για να «αξιοποιήσει» την κρατική περιουσία. Ούτε η αξιοποίηση κρατικής περιουσίας πρέπει να σημαίνει πάντα διαμερίσματα ή επαύλεις προς πώληση, γραφεία και εκθεσιακούς χώρους προς ενοικίαση, ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ. ιδιαίτερα στον 21ο αιώνα όταν έχουν υιοθετηθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών οι 17 στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης και από την Ευρωπαϊκή Ένωση η «Πράσινη Συμφωνία».

Με αυτή λοιπόν την επιστολή σας καλούμε ως Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών να προχωρήσετε σε διαδικασία στην οποία να δοθεί η ευκαιρία στους δημότες της Έγκωμης να τοποθετηθούν μέσω ερωτηματολογίου ή δημοψηφίσματος, για τον στρατηγικό στόχο της ανάπτυξης του τεμαχίου της κρατικής ιδιοκτησίας στην πρώην Διεθνή έκθεση. Οι δημότες μπορεί να κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της ανάπτυξης με κτίρια (γραφεία, εκθεσιακοί χώροι, οικίες, ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ.) και ενός μεγάλού αστικού δάσους με υπηρεσίες αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού. Παραδείγματα τέτοιου είδους δημοκρατικής διαδικασίας έχουμε πάρα πολλά από την υπόλοιπη Ευρώπη, ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία  αλλά και από την Κύπρο (πχ όπως έγινε από το Δήμο Λευκωσίας στην περίπτωση του χώρου στο παλιό ΓΣΠ)».