Η άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει την τέλεση της καθιερωμένης πλέον λειτουργίας στον Ι.Ν. του Αγίου Μάμα, στην κατεχόμενη Μόρφου πρέπει να τύχει της άμεσης καταγγελίας από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τέτοιες κινήσεις, ανεξάρτητα από τα προσχήματα που χρησιμοποιούνται για να δικαιολογηθούν, μας οδηγούν σε πισωγύρισμα, για το οποίο πρέπει να καταγγελθεί άμεσα το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία.

Σημειώνουμε ιδιαιτέρως ότι η απαγόρευση της λειτουργίας στον Αγ. Μάμα αποτελεί και παραβίαση  της συμφωνίας Χριστόφια – Ταλάτ για το άνοιγμα του οδοφράγματος στο Λιμνίτη και της τροφοδοσίας του κατοχικού στρατού στο θύλακα των Κοκκίνων. Τίθεται θέμα αν είναι πλέον σωστό να επιτρέπεται η διέλευση τρεις φορές την εβδομάδα μέσα από τον Κάτω Πύργο λεωφορείων που μεταφέρουν “επισκέπτες” για ανθρωπιστικούς λόγους στα Κόκκινα και κλειστών φορτηγών με προμήθειες. Υποτίθεται ότι αυτή η διευθέτηση έγινε ως αντάλλαγμα της μετάβασης των Ελληνοκυπρίων κατοίκων της Τηλλυρίας στον Αγ. Μάμα χωρίς διατυπώσεις. Πρέπει να καταγγελθεί η απόφαση των Τούρκων, ως παραβίαση της διεθνώς εδραιωμένης προσέγγισης περί ελευθερίας άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, πέραν της καταγγελίας της ενέργειας αυτής, με ενδιαφέρον θα περιμένουμε τις δηλώσεις του κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου που σε αυστηρό τόνο, έδινε μαθήματα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όταν τοποθετούμασταν για την περίπτωση της μετάβασης Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα. Σήμερα που το κατοχικό καθεστώς παραβίασε τη συμφωνία που με ζέση υπερασπιζόταν, τι έχει άραγε να πει;