Ξεκάθαρες είναι οι προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου σε σχέση με τις προθέσεις αλλά και την ευρύτερη στάση και τακτική που διατηρεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία ενδεχομένως να προσπαθήσει να επηρεάσει τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και «ο Ερντογάν παίρνει οικονομικές αποφάσεις που δεν έχουν κανένα νόημα. Η κατάσταση εκεί χειροτερεύει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ισραηλινός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η οικονομία της Τουρκίας θα σημειώσει περεταίρω πτώση.

Οι δηλώσεις του κ. Νετανιάχου πρέπει να εκληφθούν ως προειδοποίηση και οφείλουμε να τις λάβουμε σοβαρά υπόψη. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί την Κυπριακή Κυβέρνηση να διασφαλίσει την απαιτούμενη ασφάλεια και την δέουσα φρούρηση στις εξέδρες των γεωτρήσεων.

Η θωράκιση έναντι σε κάθε ενδεχόμενο, από την στιγμή που ο κίνδυνος είναι ορατός,  δεν επιτρέπει την επανάπαυση στην ασφάλεια δογματικών αντιλήψεων που ασπάζονται για παράδειγμα την πεποίθηση – αυταπάτη ότι οι Τούρκοι δεν πρόκειται να ενοχλήσουν την Exxon Mobil γιατί είναι Αμερικανοί.

Καλούμε της αρμοδίους να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να μην βρεθούμε ξαφνικά προ εκπλήξεων τον επόμενο μήνα στην κυπριακή ΑΟΖ