Μέσα σε συνθήκες απόλυτης οικονομικής κρίσης – όπου σύμφωνα με τον Υπουργό οικονομικών προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ κατά 10% – δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να επιμένει να θέλει να συνεχίσει το ίδιο τροπάρι, σε ότι αφορά το περίφημο «επενδυτικό πρόγραμμα», δηλαδή το σχέδιο απόκτησης υπηκοότητας έναντι επένδυσης στην Κύπρο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας εκκρεμούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου 700 αιτήσεις για πολιτογραφήσεις ενώ από μια απλή περιδιάβαση στα φύλλα των εφημερίδων διαπιστώνεται ότι συνεχίζεται καθημερινά η κατάθεση αιτήσεων.

Τα τελευταία επτά χρόνια, δισεκατομμύρια ευρώ πέρασαν στα χέρια του κυκλώματος των πολιτογραφήσεων. Διάφοροι μεσάζοντες, δικηγόροι, λογιστές, «ντιβέλοπερς», καρπώθηκαν πέραν των επτά δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ στην πραγματική οικονομία και τα ταμεία του κράτους κατέληξαν πολύ λιγότερα.

Οι συνθήκες απαιτούν ανατροπή. 

Άλλωστε όλους αυτούς που εισέπραξαν τα δισεκατομμύρια ευρώ από τις πολιτογραφήσεις δεν τους είδαμε να κάνουν κάποια σοβαρή χορηγία για αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Εξέδωσαν μόνο μια ανακοίνωση με την οποία ζητούν επίσπευση των διαδικασιών για το επενδυτικό πρόγραμμα και περαιτέρω στήριξη από την πολιτεία.

Νισάφι πια!

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν έχουμε καμία αντίρρηση στην πρόταση για επίσπευση των διαδικασιών του επενδυτικού προγράμματος υπό τις εξής προϋποθέσεις:

1) Να τροποποιηθεί ο νόμος σύμφωνα με τις υποδείξεις της επιτροπής που διόρισε η Κυβέρνηση και τις προτάσεις νόμου που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. 

2) Να υπάρχει πλήρης έλεγχος νομιμότητας των επενδυτών. Να αφαιρεθούν οι υπηκοότητες από όσους δεν πληρούν τα κριτήρια.

3) Να κατατεθεί στη Βουλή κανονισμός που να περιλαμβάνει το νέο επενδυτικό σχέδιο

4) Το νέο επενδυτικό σχέδιο να προνοεί – αντί αγορά πολυτελούς κατοικίας – την κατάθεση του κυρίου μέρους της επένδυσης σε δημόσιους οργανισμούς ή ταμεία για χρηματοδότηση των προγραμμάτων ανασυγκρότησης και αναζωογόνησης της οικονομίας. 

Αρκεί πλέον να χρηματοδοτείται μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα αποκλειστικά και μόνο ο τομέας των πολυτελών οικιών, διαμερισμάτων και επαύλεων. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η άμεση χρηματοδότηση προγραμμάτων κοινωνικής στήριξης, στήριξης της εργασίας και της βιώσιμης επιχειρηματικότητας.