Αδίκως πανηγυρίζουν κάποιοι γιατί οι τράπεζες αποδέχθηκαν το αυτονόητο δηλαδή να μην καρπωθούν τον ανατοκισμό των δανείων που θα τύχουν αναστολής δόσεων για το επόμενο ενιάμηνο. Να θυμίσουμε πως οι ίδιοι (Κυβέρνηση, ΔΗΣΥ, Κεντρική Τράπεζα) επιχειρηματολογούσαν προκειμένου να αποδείξουν ότι πρόκειται για ένα ανάξιο λόγου όφελος για κάθε δανειολήπτη. Θυμάστε το παράδειγμα του δανείου των 100 χιλιάδων ευρώ το οποίο – κατά τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας – με τον ανατοκισμό θα επιβαρυνθεί με 55 ευρώ. 

Εμείς λέγαμε ότι δεν είναι το μέγεθος του ποσού που έχει σημασία, αλλά η ανηθικότητα των τραπεζών να θέλουν να έχουν και επιπλέον κέρδος μέσα σε αυτές τις συνθήκες.  

Από ηθικής άποψης είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχει ανακοινωθεί ότι οι τράπεζες δεν θα προχωρήσουν στον ανατοκισμό των παρκαρισμένων δανείων. Εμείς ζητήσαμε και ζητούμε να μην υπολογιστεί ο τόκος για αυτούς τους μήνες. Αυτή η απόφαση – δηλαδή ο μη υπολογισμός και χρέωση των τόκων – θα δώσει αποφασιστική ώθηση στο μετρό, γεγονός που θα βοηθήσει και τις  τράπεζες και την οικονομία. 

Επιπλέον καλούμε τις τράπεζες και την Κυβέρνηση να μελετήσουν την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και της καταχρηστικές ρήτρες με βάση τις αποφάσεις της βουλής (2/8/2019). Να ενισχυθεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας, να ανασταλεί η λειτουργία του ΚΑΠ και ΑΡΤΕΜΙΣ και να παγώσουν για εννέα μήνες οι διαδικασίες των εκποιήσεων.