Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019 νέους κανονισμούς, που εισάγουν επιτέλους κριτήρια αδειοδότησης για Εκτροφεία, Ξενοδοχεία, Καταφύγια και Υποστατικά Φύλαξης  Σκύλων και Γατών, ειδικά σε σχέση με τις προδιαγραφές των υποστατικών τους. Απώτερος στόχος των νέων κανονισμών είναι η προστασία και ευημερία των ζώων που φιλοξενούνται σε τέτοια καταλύματα.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου δήλωσε τα εξής: «Ως Κίνημα Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών υπερψηφίσαμε τους συγκεκριμένους κανονισμούς παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε πως πιθανόν να προκληθούν προβλήματα στα καταφύγια ζώων και τις φιλοζωικές οργανώσεις που τα στηρίζουν. Το κάναμε αυτό γιατί μας δόθηκε πολύ ξεκάθαρη δέσμευση από τον Υπουργό κ. Καδή ότι θα διαθέσει κονδύλια στις μη κυβερνητικές οργανώσεις για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις της νομοθεσίας. Το θέμα είναι ιδιαίτερα καυτό και οξύνεται μήνα με τον μήνα. Πρέπει να στηριχθούν άμεσα οι φιλοζωικές οργανώσεις, που είναι οι μόνοι οργανωμένοι φορείς που διαχρονικά πλέον προσπαθούν να διαχειριστούν το τεράστιο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στο νησί μας, για να μπορεί γίνει το θέμα διαχειρίσιμο και να γίνει σωστή εφαρμογή του νόμου.». 

Οι κανονισμοί εγκρίθηκαν με 49 ψήφους υπέρ και 2 εναντίον από τους δύο βουλευτές του ΕΛΑΜ. Προηγουμένως η Ολομέλεια είχε υπερψηφίσει τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων ώστε, πριν την απομάκρυνση σκύλου από υποστατικό προσωρινής φύλαξης, να πρέπει να προηγηθεί η στείρωσή του. Δεύτερη τροπολογία που αφορούσε τους χώρους φύλαξης που διαχειρίζονται τοπικές αρχές απορρίφθηκε οριακά (ισοψηφία).

Περιμένουμε ακόμα τη δημόσια δήλωση του Υπουργού κ. Κώστα Καδή, του οποίου δεν αμφισβητούμε τις φιλοζωικές προθέσεις, να τοποθετηθεί δημόσια απέναντι στην πρόκληση που έχουμε δημόσια διατυπώσει: είναι έτοιμη η κυβέρνηση να στηρίξει την εφαρμογή του κανονισμού εξαγγέλλοντας μια σημαντική οικονομική στήριξη στα καταφύγια ζώων και στις φιλοζωικές οργανώσεις;