Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζουμε τη δημόσια ενημέρωση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Κλέλειας Βασιλείου για τις παράνομες εγκαταστάσεις που έχουν «ξεφυτρώσει» σε παραλία της Κισσόνεργας, παρά το ξενοδοχείο Cynthiana. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι έχει κάνει καταγγελία για το θέμα στην επαρχιακή διοίκηση Πάφου και έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι έχουν ήδη προχωρήσει στην διαδικασία για λήψη δικαστικών μέτρων εναντίων των παρανομούντων μετά από διερεύνηση καταγγελιών.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είχε ήδη καταγγείλει τις υφιστάμενες και υπό σχεδιασμό παράνομες εγκαταστάσεις στην συγκεκριμένη παραλία πριν από 6 μήνες, και είχαμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα τύγχαναν χειρισμού από τις αρμόδιες αρχές. Είναι με χαρά που ενημερωθήκαμε ότι η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου έχει ήδη προχωρήσει στην λήψη δικαστικών μέτρων αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται και πάλι να κινήθηκαν οι αρμόδιες αρχές αρκετά εγκαίρως ώστε να αποτρέψουν μόνιμες ζημιές επί της παραλίας. Συγκεκριμένα έχει ήδη γίνει εκβραχισμός και καταστροφή του φυσικού πετρώματος της περιοχής, πέραν από τις οικοδομικές εργασίες και τοποθέτηση μπετόν επί των βράχων.

Ο κοινοτάρχης Κισσόνεργας κ. Γιώργος Στυλιανού, σε τηλεφωνική επικοινωνία, με τον Επαρχιακό Γραμματέα Πάφου, του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Ανδρέα Ευλαβή,  τόνισε ότι όλες οι παρανομίες πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από την Επαρχιακή Διοίκηση που έχει πλήρη κυριότητα επί των όποιων οικοδομικών έργων στην κοινότητα και όχι το Κοινοτικό Συμβούλιο. Παρόλο ότι στο παρελθόν είχε δοθεί δέσμευση ότι οι παρανομίες θα είχαν παταχθεί, δυστυχώς δεν έχει αλλάξει τίποτα επί του εδάφους ακόμη.

Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη εκκρεμότητα σε σχέση με την μη επικύρωση της Σύμβασης της Βαρκελώνης που αφορά την επέκταση και πλήρη απαγόρευση νέων κατασκευών επί της ζώνης προστασίας της παραλίας. Η μη επικύρωση βέβαια δεν ακυρώνει τις υποχρεώσεις μας, αφού πρόκειται για ενωσιακό δίκαιο, που είναι δεσμευτικό για όλες τις δημόσιες αρχές στο νησί. Επιπλέον, υπενθυμίζουμε ότι γίνεται προσπάθεια μετακίνησης των αρμοδιοτήτων που αφορούν την προστασία των παραλιών στους δήμους με το νέο κείμενο των νομοσχεδίων που αφορούν την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, εξέλιξη που θα αποβεί μοιραία τόσο περιβαλλοντικά όσο και κοινωνικά, αφού θα περιορίσει την πρόσβαση στις παραλίες στους απλούς πολίτες με το δικαίωμα των τοπικών αρχών να δημιουργούν ιδιωτικές παραλίες και να χρεώνουν τα κρεβατάκια και ομπρέλες σε όποια τιμή επιθυμούν.

Κισσόνεργα 6Κισσόνεργα 6Κισσόνεργα 6