Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταγγέλλει τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί ενώ εντόπισαν το 2014 σε δύο περιπτώσεις επικίνδυνες εκπομπές αζώτου και υδρόθειου, από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας CYPRA στην Κάτω Μονή, δεν συνέχισαν να παρακολουθούν την κατάσταση.

Μετά από παρέμβαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, η κυβέρνηση καταχώρησε αγωγή κατά της εταιρείας τον Οκτώβριο του 2014. Από τότε η υπόθεση ξεχάστηκε στο δικαστήριο. Το αρμόδιο υπουργείο παραδέχτηκε σε πρόσφατη απαντητική επιστολή στον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ότι δεν έχει διεξαχθεί οποιαδήποτε μέτρηση αέριων εκπομπών στην αναφερόμενη εγκατάσταση.

Ποιο μαγικό χέρι άραγε σταμάτησε τις έρευνες;

Είναι γνωστό ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει γερές πλάτες στη διοίκηση αυτής της χώρας. Οι κάτοικοι της περιοχής συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από τις εκπομπές δηλητηριωδών αερίων και από την οχληρία αυτής της επιχείρησης.

Η υπόθεση CYPRA θυμίζει την ιστορία των εργοστασίων ΑΣΤΡΑΣΟΛ στα Λατσιά, όπου για χρόνια οι αρμόδιοι των κρατικών υπηρεσιών επέτρεπαν την εκπομπή καρκινογόνων αερίων σε κατοικημένη περιοχή.

Είναι η ώρα της δυναμικής αντίδρασης. Έφτασε η ώρα για καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αφού η κυβέρνηση μας δεν μπορεί να διασφαλίσει την υγεία των πολιτών της, τότε αξίζει να καταγγελθεί διεθνώς.