Εν έτει 2019, ο καρκίνος παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στηρίζουμε τον  αγώνα των καρκινοπαθών για την σωστή λειτουργία  ακτινοθεραπευτικών κέντρων στα κρατικά νοσηλευτήρια και τη δημιουργία κρατικού Ογκολογικού κέντρου στα γενικά νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού.

Αντί όμως η Κυβέρνηση να μεριμνά για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους ασθενείς, εκείνη έχει σχεδόν διαλύσει ακόμα και τα τμήματα των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Με  αίσθημα ευθύνης το Κίνημα δίνει έμφαση στους τρόπους πρόληψης του καρκίνου, όπως είναι η φυσική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή, η πληροφόρηση για τα εμβόλια, η αποφυγή του καπνίσματος και της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο κ.α. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο τρόπος ζωής μας καθορίζει την υγεία μας γι’ αυτό και πρέπει να προσπαθούμε να την προστατεύουμε όσον περισσότερο μπορούμε.

Σημαντική είναι επίσης η έγκαιρη διάγνωση, γι’ αυτό το λόγο ο κάθε άνθρωπος οφείλει στον εαυτό του να κάνει να απαραίτητα διαγνωστικά τεστ. Σημειώνουμε ότι ο Δρ. Παύλος Νεοφύτου είναι ο πρώτος Κύπριος επιστήμονας και ένας από ολίγους διεθνώς που εφάρμοζε από το 2002 στην καθημερινή κλινική πρακτική το HPV DNA test ως το τεστ ελέγχου πρώτης γραμμής και το τεστ Παπανικολάου ως το τεστ ελέγχου δεύτερης γραμμής για πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ακόμα όμως πιο σημαντική είναι η πρόληψη. Επιβαρυντικοί παράγοντες που θεωρούνται ένοχοι ή ύποπτοι για καρκινογενέσεις όπως το κάπνισμα, οι ακτινοβολίες , τα χημικά παρασκευάσματα και φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, κτηνοτροφία και βιομηχανία, αποτελούν το επίκεντρο της προσοχής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία  Πολίτων.  Είναι γνωστό σε όλους ότι έχουμε κηρύξει τον πόλεμο κατά του καρκίνου και των αιτιών που τον προκαλούν.