Έντονη ανησυχία προκαλεί η είδηση εντοπισμού υψηλών επιπέδων χημικών φυτοφαρμάκων πιο συγκεκριμένα γλυφοσάτης σε ούρα παιδιών στην Κύπρο. Τα ευρήματα της επιστημονικής μελέτης αποδεικνύουν ότι τα ποσοστά είναι πολύ ψηλά σε σχέση με πληθυσμό παιδιών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η γλυφοσάτη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη ουσία, γι’ αυτό ήρθε η ώρα και η Κύπρος να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αυστρίας κάνοντας χρήση του δικαιώματος της από την Ε.Ε. για απαγόρευση χρήσης της γλυφοσάτης.

Η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για διερεύνηση του πολύ σοβαρού περιστατικού που αποδεικνύει την ανεξέλεγκτή χρήση της ουσίας από τους Γεωργούς και τους πολίτες.

Παράλληλα, οι εκστρατείες ενημέρωσης των καταναλωτών για τους κινδύνους που απειλούν την υγεία από τη χρήση φυτοφαρμάκων είναι μείζονος σημασίας για να προλάβουμε τα χειρότερα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, υποστηρίζουμε τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, την αξιοποίηση των τοπικών ποικιλιών και την ενίσχυση των Κύπριων παραγωγών έναντι των ανεξέλεγκτων εισαγωγών από το εξωτερικό και τα γενετικά τροποποιημένα φρούτα και λαχανικά.