Αρχίζοντας από το σκανδαλώδες, όπως το χαρακτήρισε, θέμα του διορισμού του κ. Νικόλα Χατζηγιάννη και με την ευχή να λάμψει η αλήθεια, όπως είπε, ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης ως Γενικός Ελεγκτής επιβεβαίωσε όσα κατά καιρούς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είχαμε εκφράσει δημόσια, καταγγέλλοντας τα κακώς έχοντα στο Συνεργατισμό.

Η προσπάθεια εκβιασμού των κομμάτων προς ψήφιση των σχεδιασμών της κυβέρνησης, η προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων, η έλλειψη χρηστής διοίκησης και ένα σωρό άλλα θέματα τα οποία θίχτηκαν δια στόματος του κ. Μιχαηλίδη, ρίχνουν φως στις βαρύτατες πολιτικές αλλά και ενδεχόμενα ποινικές ευθύνες που υπάρχουν.

Ξεχωρίζουμε την αναφορά του κ. Μιχαηλίδη στην εποχή που η πλειοψηφία των κομμάτων – πλην των Οικολόγων – υποστήριξε πρόταση νομού του ΔΗΣΥ που απαγόρευε τον έλεγχο από την ελεγκτική υπηρεσία (Νοέμβριος 2016). Χρειάστηκε η αντίδραση της κοινωνίας και η πρωτοβουλία των βουλευτών του κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για να κατατεθεί και να ψηφιστεί νέα πρόταση νομού που επέτρεπε εν μέρει και υπό προϋποθέσεις τον έλεγχο του Συνεργατισμού από τον Γενικό Ελεγκτή. Αυτά πρέπει να λέγονται για να μην ξεχνιούνται.

Όπως επίσης πρέπει να υπενθυμίζουμε πως όταν έγινε ο πρώτος έλεγχος και παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα στους αρχηγούς των κομμάτων στη Βουλή, όλη η πολιτική ηγεσία πλην του κ. Γιώργου Περδίκη “ένιψε τας χείρας της” ως νέος σύγχρονος Πόντιος Πιλάτος.

Κάποια ώρα η ερευνητική επιτροπή πρέπει να ασχοληθεί και με τις ευθύνες των κομμάτων για τα χρονιά της συνενοχής πριν το 2014 αλλά και για τα χρονιά της ανοχής μετρά το 2014.

Αναφερόμενοι στα χρόνια μετά το 2014, δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε και τα όσα ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε για τον ρόλο του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη. Ο Γενικός Ελεγκτής άφησε σοβαρές αιχμές περί συσκότισης του Υπουργικού Συμβουλίου από μέρους του Υπουργού Οικονομικών, τόσο σε σχέση με τον διορισμό του κ. Χατζηγιάννη, όσο και σε ότι αφορά τους κινδύνους που επισημαίνονταν για τον Συνεργατισμό.

Σημειώνοντας όσα έχουν ακουστεί και από προηγούμενους εμπλεκόμενους, οι οποίοι βρέθηκαν ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής και χωρίς να προκαταλαμβάνουμε το όποιο τελικό πόρισμα, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε δημόσια τον αποτροπιασμό μας.

Η εμπιστοσύνη μας στο έργο που παράγει η ερευνητική επιτροπή είναι δεδομένη. Αναμένουμε το τελικό πόρισμα, όπως άλλωστε το απαιτεί και η κοινή γνώμη.

Πηγή φωτογραφίας: Φιλελεύθερος