Θεωρούμε σημαντική την απόσυρση του εγγράφου Άιντε, όπως η ίδιος προανήγγειλε στη χθεσινή του δημοσιογραφική διάσκεψη. Δε μπορεί όμως, παρά να μας προβληματίσει η ίδια η προσπάθειά του, αυτό να αποτελέσει το πεδίο αφετηρίας των συζητήσεων στο Κραν Μοντάνα.

Δυστυχώς, ο αποτυχημένος χειρισμός του κ. Άιντε και σε αυτό το ζήτημα, επιβεβαιώνει την ανεπάρκεια του.

Σημειώνεται πάντως ότι η απόσυρση του εγγράφου αποτελεί μία ακόμα αποτυχία και για τη κυπριακή πλευρά. Εμείς ζητούσαμε να υπάρχει έγγραφο -για πολλούς και διάφορους λόγους- και έως εργαλείο προετοιμασίας της Διάσκεψης, με τη ελπίδα ότι μέσω αυτού θα ξεκαθάριζαν οι προθέσεις της Τουρκίας. Αντί αυτού βρεθήκαμε να ζητούμε την απόσυρση του εγγράφου, γιατί περιείχε απαράδεκτες αναφορές.

“Πήγαμε για μαλλί και ήρθαμε κουρεμένοι” θα έλεγε κανείς.

Δημιουργήθηκε έτσι ένα δυσμενές κλίμα έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, πριν καν ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Απαιτείται συστράτευση όλων, στη βάση των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου για να αντιμετωπιστεί αυτό το στραβοπάτημα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως η συνέπεια, η αποφασιστικότητα και η συνεννόηση αποτελούν τα χρησιμότερα εργαλεία, καθ’ όλη τη διάρκεια της Διάσκεψης.