Δυστυχώς στην Κύπρο οι περισσότεροι πνιγμοί στη θάλασσα συμβαίνουν όταν δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες στις παραλίες. Με αφορμή το προχθεσινό επεισόδιο με τον πνιγμό του 10χρονου αγοριού σε παραλία στη Λεμεσό διαπιστώνουμε πως για ακόμη μια φορά ο τομέας της ασφάλειας στις παραλίες έχει πολλά κενά. 

Είναι απαραίτητο να υπάρχουν ναυαγοσώστες όλη την ώρα, έτοιμοι/ες να επέμβουν όταν κινδυνεύει μια ζωή. Όπως μαθαίνουμε από το ρεπορτάζ τυχαία ναυαγοσώστης που βρισκόταν στην παραλία που έγινε το τραγικό συμβάν βρισκόταν στο πόστο του νωρίτερα από την ώρα που έπρεπε να πιάσει δουλειά. Όμως η απόσταση που έπρεπε να διανύσει για να βρεθεί κοντά στο αγοράκι ήταν ένα χιλιόμετρο.

Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να καλύπτονται όλα τα σημεία του χώρου της παραλίας από ναυαγοσώστες για να «προλαβαίνουν» και οι ίδιοι να επέμβουν άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι η πρώτη φορά που χάνονται ανθρώπινες ζωές στο συγκεκριμένο σημείο χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση για τοποθέτηση πύργου για να μπορεί ο ναυαγοσώστης να ανταποκριθεί στα 4-5 λεπτά που χρειάζονται πριν ο εγκέφαλος σταματήσει να οξυγονώνεται.

Σίγουρα το θέμα των ωραρίων λειτουργίας της ναυαγοσωστικής υπηρεσίας να επεκταθεί χρονικά τόσο όσον αφορά το καθημερινό ωράριο και όσον αφορά τη χρονική περίοδο.  

Θεωρούμε πως η Κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει άμεσα το ζήτημα και να επενδύσει ενισχύοντας τις κατάλληλες αρχές ούτως ώστε από αυτό το καλοκαίρι να έχουμε περισσότερους ναυαγοσώστες σε όσο το δυνατό περισσότερες παραλίες για να αποφύγουμε τα τραγικά περιστατικά πνιγμού.

Είναι απαράδεκτο να χάνονται ανθρώπινες ζωές στην θάλασσα από ολιγωρία των αρμόδιων υπηρεσιών.