Η επικείμενη διήμερη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελούσε μια ευκαιρία να τεθεί επιτέλους εμφατικά ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών, η τουρκική προκλητικότητα. Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας θα περιλαμβάνονται στην ατζέντα του Συμβουλίου. Όμως το Κυπριακό δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη, αλλά έχει παραπεμφθεί για συζήτηση μεταξύ του πρώτου και δεύτερου πιάτου στο δείπνο των ηγετών.

Θεωρούσαμε αυτονόητο πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστω και τώρα, θα τοποθετούταν με σαφήνεια και θα ζητούσε τη στήριξη της Ε.Ε. θέτοντάς τη προ τον ευθυνών της, και επιδιώκοντας έκδοση σχετικής απόφασης.

Οι ευθύνες της Ε.Ε. της οποίας κράτος – μέλος βρίσκεται υπό διαρκείς απειλές, είναι μεγάλες, οι δικές του όμως ευθύνες είναι μεγαλύτερες, αφού έχει απεμπολήσει ακόμα μια ευκαιρία να αναδείξει διεθνώς το Κυπριακό και τις ευθύνες της Τουρκίας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επαναλαμβάνουμε πως όσο η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία υποβιβάζει την πραγματική πτυχή του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, τόσο θα ενισχύεται η πλευρά του διεθνούς παράγοντα που επιλέγει μια περίεργη “ουδετερότητα”. Ιδίως τώρα που η παρουσία και ο ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επανεξετάζονται, θεωρούμε πως κάθε χαμένη ευκαιρία ανάδειξης της διάστασης αυτής, μπορεί να είναι ουσιωδώς επιζήμια.