Δηλώσεις κ. Έφης Ξάνθου, αντιπροέδρου Β’ του Κινήματος

Τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές θυμήθηκε ο υπουργός οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης να “μοιράσει” τις μετοχές στον Συνεργατισμό. Προηγήθηκε, για όσους θυμούνται, η εξαγγελία του ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής τον περασμένο Δεκέμβριο, για παραχώρηση των μετοχών του Συνεργατισμού στους κουρεμένους καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας.

Η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη για τη δωρεάν παραχώρηση στους καταθέτες και τους συνεπείς δανειολήπτες του Συνεργατισμού του 25% των μετοχών που το κράτος κατέχει στο Συνεργατισμό, μπορεί να θεωρηθεί ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά δημιουργούνται ταυτόχρονα κάποιες εύλογες απορίες και ερωτηματικά.

Γιατί η κυβέρνηση περίμενε την προεκλογική περίοδο για να κάνει αυτή την εξαγγελία; Μήπως πρόκειται για ακόμα μια προεκλογική επικοινωνιακή απόφαση;

Τι σημαίνει ο όρος “συνεπείς δανειολήπτες”; Ποιος θα κρίνει ποιοι είναι οι συνεπείς δανειολήπτες; Γιατί να αποκλείονται με αυτό το όρο δανειολήπτες που βρέθηκαν σε δεινή θέση λόγω των αποφάσεων της κυβέρνησης και της Βουλής ;

Τι θα απογίνει το υπόλοιπό 75% των μετόχων του Συνεργατισμού; Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για το φιλέτο των μετόχων του μοναδικού κυπριακής ιδιοκτησίας τραπεζικού οργανισμού που λειτουργεί στη χώρα μας;

Παρεμπιπτόντως, περιμένουμε ακόμα να διερευνηθούν οι καταγγελίες για τα καταχρηστικά δάνεια και τις υπερβάσεις της προηγούμενης ηγεσίας του Συνεργατισμού, εξαιτίας των οποίων βρέθηκε σε αυτή τη δεινή θέση.

Ο κ. Γεωργιάδης πρέπει επίσης να μας ενημερώσει πως θα αποζημιωθούν επιτέλους οι “κουρεμένοι” ομολογιούχοι, οι υπόλοιποι δανειολήπτες που πιέζονται ασφυκτικά και όλοι αυτοί στους οποίους η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει μοιράσει υποσχέσεις, αλλά δεν έχει κρατήσει το λόγο της.
Η Κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρεί σε αυτές τις παροχές βάσει σχεδίου και όχι παίρνοντας αποφάσεις του ποδαριού, λόγω των επερχόμενων Προεδρικών Εκλογών.