Οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη για ρυθμό ανάπτυξη που θα αγγίξει το 3.5% στο τέλος του έτους, μάλλον προεκλογικές σκοπιμότητες εξυπηρετούν, παρά αποτυπώνουν την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Ο Υπουργός Οικονομικών, πέραν του ότι προβάλλει επιλεκτικά ορισμένους δείκτες, ξεχνά να αναφερθεί στην κοινωνική κατανομή της ανάπτυξης που τόσο διαφημίζει. Δεν είναι για παράδειγμα οξύμωρο για μια οικονομία που ανακάμπτει τόσο γοργά -όπως λέει ο Υπουργός- να υπάρχουν 10.000 άποροι μαθητές και να ζητείται η συνεισφορά των πολιτών για να αποκτήσουν τα χρειώδη εν όψει της νέας χρονιάς,  σύμφωνα με δηλώσεις του Επιτρόπου Εθελοντισμού;

Πέραν όμως της αντίληψης του κ. Γεωργιάδη για την κοινωνική κατανομή του αποτελέσματος της ανάπτυξης, είμαστε βέβαιοι πως ο Υπουργός Οικονομικών γνωρίζει τα αποτελέσματα για αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου για το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου και απλώς επιλέγει να μην τοποθετείται διότι είναι ένας δείκτης που δεν συνάδει με την εικόνα της “ανάπτυξης” που θέλει να δημιουργήσει και να πλασάρει προεκλογικά. Αρκείται έτσι σε αναφορές για τη συμβολή του τουρισμού και ορισμένων κλάδων των υπηρεσιών, τους οποίους βαφτίζει “παραγωγικούς”, που όμως  δε μπορούν να ισορροπήσουν την αδυναμία παραγωγής ανταγωνιστικών κυπριακών προϊόντων, τα οποία να εξάγονται στο εξωτερικό. Οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις της κυπριακής οικονομίας έχουν βαλτώσει, είμαστε ακόμα στη κατηγορία “σκουπίδια”, ο δημόσιος και ιδιωτικός δανεισμός βρίσκεται στα ύψη, οι τράπεζες απειλούνται από τον υψηλό βαθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται ακόμα στο χείλος της καταστροφής.

Ο κ. Γεωργιάδης βλέπει ανάπτυξη γιατί επανήλθαν τα ωφελήματα των αξιωματούχων και των υψηλόμισθων του δημοσίου, βελτιώθηκαν τα δημόσια οικονομικά αφού εφαρμόστηκε αντιαναπτυξιακή πολιτική λιτότητας και έχουν ισοπεδωθεί οι βασικοί τομείς του κράτους πρόνοιας, όπως η δημόσια υγεία, η άμυνα , ο πολιτισμός κοκ.

Θυμίζουμε ότι ψηλό ρυθμό ανάπτυξης 3.5% είχαμε και το 2008, ένα χρόνο πριν να αρχίσει ο κατήφορος της κυπριακής οικονομίας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επαναλαμβάνουμε πως η χώρα χρειάζεται συγκεκριμένες πολιτικές που θα ενισχύουν τόσο την αγροτική παραγωγή, όσο και το δευτερογενή τομέα με κριτήρια ποιότητας, εξωστρέφειας και περιβαλλοντικής αειφορίας. Το μοντέλο του υπερτροφικού τομέα των υπηρεσιών, τα έσοδα του οποίου ενισχύουν άκριτα την κατανάλωση και μάλιστα κυρίως εισαγόμενων προϊόντων, μπορεί να λειτουργεί θετικά για να “δείξει νούμερα” ο κάθε Υπουργός Οικονομικών εν όψει εκλογών, με βεβαιότητα όμως θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες όπως αυτές που ζήσαμε ήδη τα τελευταία χρόνια.

Τα παθήματα, δεν έγιναν μαθήματα.