Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, λαμβάνοντας υπόψη το πιθανόν ‘άνοιγμα’ της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων υπό Τουρκοκυπριακή ‘διοίκηση’, προχωρά σε εκστρατεία στρατηγικής διαφώτισης των Ευρωπαϊκών Πρασίνων Κομμάτων και των ευρωβουλευτών για τις άνομες, μονομερείς Τουρκικές πράξεις, σε παραβίαση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ ταυτόχρονα γίνεται και προβολή των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργος Περδίκης απέστειλε επιστολές προς τον Πρόεδρο της ομάδας των Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και τους αρχηγούς των πράσινων κομμάτων στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις οποίες τους ενημερώνει για τις τουρκικές απειλές για εποικισμό της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου. 

Οι επιστολές αυτές αποτελούν τη δεύτερη συστηματική επαφή του κ. Γιώργου Περδίκη με τους ηγέτες των Πρασίνων ηγετών των Ευρωπαϊκών χωρών, μετά την αποτυχία των συνομιλιών του Κραν Μοντάνα.

Ήδη έχει σημειωθεί η θετική αντίδραση αρκετών εθνικών Πράσινων Κομμάτων, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει παρουσιαστεί από την πλευρά των Γάλλων Πρασίνων. 

Στην επιστολή του ο κ. Γιώργος Περδίκης τεκμηριώνει την τουρκική ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών στην Ελβετία, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τον παράνομο χαρακτήρα των ενεργειών των Τούρκων αναφορικά με την Αμμόχωστο. Υπενθυμίζεται παράλληλα, η πρόταση των Πρασίνων Ευρωβουλευτών για την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων και την αναδόμηση της πόλης των Βαροσίων -που έχει καταστεί πόλη φάντασμα και επικίνδυνη για διαβίωση- σε πόλη μοντέλο του 21ου αιώνα με περιβαλλοντικά, πολεοδομικά και οικολογικά πρότυπα που θα την καταστήσουν, ξανά, κόσμημα της Μεσογείου υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τη συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα συνεχίσει να ενημερώνει το Ευρωπαϊκό πράσινο Κίνημα για το Κυπριακό. Ήδη ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Κινήματος, νομικός κ. Νίκος Παυλίδης, αναχωρεί σύντομα για συμμετοχή σε θερινό φόρουμ που διοργανώνεται από το Γαλλικό Πράσινο Κόμμα και θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλων των Ευρωπαϊκών Πρασίνων Κομμάτων, όπου θα έχει επαφές και συζήτηση του καίριου αυτού ζητήματος.