Γραπτή δήλωση Αναπληρώτριας Προέδρου Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Έφης Ξάνθου

Σε ιστορικά χαμηλά κυμαίνεται η αξιολόγηση της Κύπρο από τον οργανισμό Transparency International ως προς την αντίληψη που υπάρχει για το θέμα της διαφθοράς. Συγκεκριμένα, από τις 180 χώρες που βρίσκονται στον κατάλογο, η Κύπρος καταλαμβάνει την 52η θέση, τη χαμηλότερη που έλαβε ποτέ.

Δεν μπορούμε να πούμε πως μας προκάλεσε έκπληξη το γεγονός πως ο Υπουργός Οικονομικών κ. Πετρίδης, σε χθεσινές δηλώσεις του έριξε το φταίξιμο στα δημοσιεύματα του Al Jazeera για τα χρυσά διαβατήρια αλλά και στην αντιπολίτευση! Τι όμως περισσότερο μπορούσε κανείς να αναμένει από υπουργό της κυβέρνησης Αναστασιάδη; Υπενθυμίζουμε πως τα δημοσιεύματα του OCCRP η Κυβέρνηση τα χαρακτήρισε «λιβελλογραφήματα», το Al Jazeera «φιλοτουρκικό κανάλι», ενώ εφηύρε και «ανάρμοστη συμπεριφορά» εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή για να τον σωπάσει όταν ξεσκέπαζε τη μια ατασθαλία της μετά την άλλη.

Μια Κυβέρνηση η οποία εκθέτει τη Δημοκρατία διεθνώς και ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αυτή τη στιγμή διενεργεί έρευνα επί παραβάσει για τις μαζικές πολιτογραφήσεις στις οποίες προέβη, δεν έπρεπε να τολμά να προσπαθεί να ρίξει το φταίξιμο για την οικτρή διεθνή εικόνα σε άλλους.

Δυστυχώς για αυτούς, οι πολίτες έχουν κρίση και κρατάνε σημειώσεις. Δεν πρόκειται να επιβραβευτούν για τις ατασθαλίες τους και την προώθηση της διαφθοράς.