Ο υπουργός Οικονομικών δεν έχασε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της υψηλής τηλεθέασης ψεσινής δημοσιογραφικής διάσκεψης του Προέδρου της  Δημοκρατίας, να θέσει και πάλι θέμα για έγκριση του νομοσχεδίου για τις εγγυήσεις στις τράπεζες για δανειοδότηση επιχειρήσεων.

Ζήτησε από τη Βουλή να του «παραχωρήσει το όπλο των εγγυήσεων».

Το ζήτημα είναι από ποιόν και πώς θα χρησιμοποιηθεί το όπλο αυτό. Οι τράπεζες δεν έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους ούτε την κοινωνική τους ευαισθησία. Έχουν κυνηγήσει αλύπητα τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, ενώ άφησαν ανενόχλητους τους στρατηγικού κακοπληρωτές και τους μεγάλους οφειλέτες. 

Ως Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών έχουμε συμπεριλάβει – ανάμεσά σε άλλα –  και το εργαλείο των κρατικών εγγυήσεων για δανεισμό των επιχειρήσεων και των αυτοεργοδοτούμενων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προδιαγραφές, στις προτάσεις που κατάθεσε την περασμένη Δευτέρα στον υπουργό Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο καθώς και το διάταγμα που το συνοδεύει δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό όπως είναι.  Η Κυβέρνηση όμως ακόμα δεν μας έχει καλέσει ακόμα για διαβούλευση. Προφανώς λαμβάνουν χωράν – όπως πάντα – άλλου είδους και επιπέδου – «διαβουλεύσεις». 

Είναι πάντως πολύ σημαντικό να ξανά-τονίσουμε ότι οι κρατικές εγγυήσεις δεν είναι αποκλειστικός μονόδρομος. Εάν τελικά υιοθετηθούν πρέπει να αποτελούν μέρος ενός πολυεπίπεδου σχεδιασμού και μιας δέσμη μέτρων όπως προνοεί και η σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.