13 Ιουλίου 2009

ΟΙ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΕΣ ΣΠΗΛΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΓΕΙΑΣ

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καταγγέλλει την επέλαση των μπουλντόζων και των εκσκαφέων στη μοναδικής ομορφιάς ακτή των θαλάσσιων σπηλιών στην Πέγεια της Πάφου.

Αφού οι άστοχες αποφάσεις προηγούμενων χρόνων επέτρεψαν την οικιστική ανάπτυξη πάνω από τις θαλασσινές σπηλιές, επήλθε τελικά η καθολική καταστροφή. Ιδιοκτήτες των επαύλεων που κτίστηκαν στην περιοχή δημιούργησαν πρόσβαση με ράμπα προς την ακτή, αφού κατέστρεψαν όλο το ανάγλυφο των βράχων, ενώ έσκαψαν μεγάλο όρυγμα και τοποθέτησαν σωλήνες αποχετεύσεων. Η διοχέτευση τη όποιας  μορφής λυμάτων προς την ακτή των Θαλασσινών Σπηλιών απαγορεύεται, αφού η περιοχή έχει κηρυχθεί μνημείο της Φύσης και προστατεύεται από αυστηρή νομοθεσία.

Όμως φαίνεται ότι οι νομοθεσίες στην Κύπρο κατεδαφίζονται από τις μπουλντόζες με μεγάλη ευκολία.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καλεί τις αρμόδιες αρχές να επιβάλουν αυστηρή ποινή στους παρανομούντες. Ζητούμε επίσης το πάθημα να γίνει μάθημα. Περιοχές προστασίας της φύσης, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή ιστορικά μνημεία πρέπει να προστατεύονται από την οικιστική ανάπτυξη (ιδιαίτερα της λεγόμενης μεμονωμένης κατοικίας ή των παραθεριστικών κατοικιών) με ικανού πλάτους ενδιάμεσες ζώνες (buffer zones).

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είχε προβλέψει πριν από 10 χρόνια (όταν παραχωρήθηκε πάνω από τις θαλασσινές σπηλιές ζώνη παραθεριστικής κατοικίας) την καταστροφή. Ελπίζουμε να μην επαναληφθεί η ίδια καταστροφή στον Ακάμα (κόλπος Λάρας), στην Αλυκή Λάρνακας, στο Κάβο Γκρέκο κ.ο.κ.