22 Σεπτεμβρίου 2009

ΘΑΛΑΣΣΙΝΕΣ ΣΠΗΛΙΕΣ: ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΑΛΛΑ…

Σύμφωνα με απάντηση του Υπουργού Γεωργίας σε ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργου Περδίκη σχετικά με τις καταστροφές που εντόπισαν οι Οικολόγοι τον Ιούλιο στις Θαλασσινές Σπηλιές στην Πέγεια, η Υπηρεσία Περιβάλλοντος διεξήγαγε έρευνα και διαπίστωσε:

  • Παράνομη απόρριψη μπάζων και επέμβαση στην παραλία,
  • Τοποθέτηση αγωγών που ξεκινούν από υπό ανέγερση κατοικία και καταλήγουν στην παραλία της περιοχής «Θαλασσινές Σπηλιές». Η υπό αναφορά κατοικία κατασκευάζεται από την εταιρεία “Theonisi Ltd” και βρίσκεται κοντά στην οδό Θήβας και
  • Επεμβάσεις στην παραλία, στο ύψος της οδού Θήβας, με την κατασκευή αποβάθρων, κυματοθραύστη και τοποθέτηση αγωγών πλησίον της παραλίας.

Έτσι οι Οικολόγοι – για άλλη μια φορά – δικαιώνονται και επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες τους. Τί γίνεται όμως μετά; Ο Βουλευτής ζητούσε να επανέλθει το φυσικό περιβάλλον και να επιβληθούν κυρώσεις.

Επί αυτού του σημείου η Υπηρεσία Περιβάλλοντος και ο Υπουργός Γεωργίας «νίπτουν τας χείρας» τους. Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού «έγινε υπόδειξη στις αρμόδιες αρχές (Έπαρχο Πάφου και Δήμαρχο Πέγειας) στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών και αποκατάσταση του χώρου».

Όμως αρμοδιότητα επιβολής ποινών έχει και η Υπηρεσία Περιβάλλοντος στα πλαίσια του Νόμου για την Περιβαλλοντική Ευθύνη (Νόμο 189(Ι)/2007). Μήπως οδηγούμαστε σε κουκούλωμα της υπόθεσης, όπως συνέβηκε πρόσφατα με τη διοχέτευση των λυμάτων στην Αλυκή Λάρνακας;