Σε εξέλιξη της χθεσινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, που διεξήχθη στην παρουσία του Προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς, μετά και από επίμονο αίτημα που άσκησε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Σταύρος Παπαδούρης, έχουν προκύψει μέσα από την συζήτηση περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με τις αγοραπωλησίες ακινήτων και την διαμεσολάβηση δικηγορικών γραφείων για την πολιτογράφηση επενδυτών και συγγενών τους.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής κ. Παπαδούρης έχει προβεί σε ακόμα δύο διαβήματα σχετικά με το υπό συζήτηση θέμα.

Το πρώτο διάβημα, αφορούσε το αίτημα για να καλεστεί στην επόμενη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου. Από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο αναμένουμε να μας ενημερώσει για τις εξελίξεις σχετικά με την διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου που έχει διεξάγει μέσω επιτόπιων εποπτικών ελέγχων συμμόρφωσης σε εποπτευόμενους, αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών για κατ΄εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών. Άλλωστε, τόσο η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή όσο και τα στοιχεία που κατέχει, μπορούν να αξιοποιηθούν ως εργαλείο αποτελεσματικότερου ελέγχου από τον ίδιο τον Σύλλογο.

Το δεύτερο διάβημα, αφορούσε αποστολή επιστολής προς τον Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ώστε να ζητήσει επιπρόσθετα στοιχεία σχετικά με αγοραπωλησίες, που θα είναι βοηθητικά για την εξέλιξη της διερεύνησης του θέματος.

Κάτι που έχει τονίσει και κατά την χθεσινή συνεδρία της επιτροπής Ελέγχου ο βουλευτής κ. Σταύρος Παπαδούρης, απώτερος σκοπός είναι να συζητηθεί η κατάχρηση του προγράμματος και η στέρηση σημαντικών εσόδων για την Κυπριακή Δημοκρατία για το παρελθόν και το μέλλον. Συνεπώς, θεωρεί έντονα ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν αποτελεί θέμα πολιτικό, ούτε προσφέρεται για λαϊκισμό εν όψη και των προεδρικών εκλογών. Πρόκειται καθαρά για θέμα ελέγχου, απόδοσης ευθυνών και καταπολέμησης της διαφθοράς. Για αυτό τον λόγο, ο κ. Παπαδούρης προέβη σε αυτή την σειρά ουσιαστικών διαβημάτων.

 

Με την ευκαιρία, υπενθυμίζουμε πως πρώτοι οι Οικολόγοι δια μέσου του τέως προέδρου και βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες ελέγχου για την κατάχρηση του ΚΕΠ και με επιμονή και συλλογική απαίτηση, θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη πρόσωπα τα οποία έχουν καταχραστεί την θέση και το αξίωμα τους για ιδίον όφελος.