​Στην κοινή γνώμη εκτέθηκε ένα δημοσίευμα από τον μη κυβερνητικό οργανισμό OCCRP, ο οποίος επί της ουσίας έδωσε μια συνέχεια στις συνεχείς παρουσιάσεις στο διεθνή τύπο που αφορούν την ενδεχόμενη ανάμιξη δικηγορικών γραφείων σε διαδικασίες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων με μοναδικό στόχο την απόκτηση του Ευρωπαϊκού διαβατηρίου ή το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ένας από τους σημαντικότερους ισχυρισμούς του εν λόγω δημοσιεύματος είναι ότι εμπλέκει δυστυχώς το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας και το οικογενειακό του περιβάλλον, εφόσον το δημοσίευμα αναφέρεται σε δικηγορικό γραφείο το οποίο φέρει το όνομα του.

Τα πολιτικά κόμματα, ιδιαίτερα αυτά της αντιπολίτευσης, από τα οποία αναμέναμε ότι θα ασχολούνταν μετά τις αποκαλύψεις με το θέμα, εγκαταλείποντας την στείρα ρητορική με στόχο να ασχοληθούν επί της ουσίας του θέματος των πολιτογραφήσεων και των σχέσεων που ενδεχομένως να υπάρχουν με συγκεκριμένα συμφέροντα, δεν πράττουν τίποτα.

Το μεγαλύτερο των κομμάτων της αντιπολίτευσης μάλιστα, κατηγορείται ότι επί διακυβέρνησης του έγινε συγκεκριμένη πολιτογράφηση, κατονομάζοντας τον τότε υπουργό εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη.

Για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δυστυχώς φαίνεται ότι τελικά οι πολιτογραφήσεις και το ξέπλυμα είναι μια υπόθεση η οποία εφόσον δεν διερευνάται αυτεπάγγελτα, επιτρέπει σε έναν μέσο, καλά πληροφορημένο παρατηρητή να εξάγει συμπεράσματα για την εμπλοκή κομμάτων σε ένα πάρε – δώσε ασυδοσίας.

Ήδη ενώπιον της Βουλής υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις νόμου που επιτέλους πρέπει να υιοθετηθούν – ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών – ενώ θυμίζουμε ότι από την αρχή του νέου χρόνου τα σχέδια κινήτρων των πολιτογραφήσεων (που άλλαξαν δύο φορές φέτος) θα υπόκεινται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, μετά από πρόταση νόμου του Κινήματος Οικολόγων που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης, που είναι κι αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, έχει στείλει επιστολή στον Προέδρο της Επιτροπής κ. Ζαχαρίου για εγγραφή και συζήτηση του θέματος το συντομότερο. «Δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες αυτές οι καταγγελίες που αφορούν τελικά την Κύπρο και όχι μόνο τα δικηγορικά γραφεία που κατονομάζονται. Η Βουλή έχει ευθύνη να εξετάσει τις καταγγελίες και να ακούσει εξηγήσεις απο τα αρμόδια όργανα π.χ. ΜΟΚΑΣ, Δικηγορικό Σύνδεσμο, Επιτροπή Χρηματαγοράς, Έφορο Εταιρειών, Κυβέρνηση, Γενικό Εισαγγελέα, Κεντρική Τράπεζα κ.ο.κ.» είπε ο κ. Περδίκης.

Με την ευκαιρία είναι καλό να πληροφορηθεί η Επιτροπή και για την εξέλιξη των ερευνών για τα Λίστα Λαγκάρντ, τα Panama Papers κλπ.