Δυστυχώς στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Οικονομικών δεν έγινε κατορθωτό να επέλθει σύγκλιση και συμφωνία στο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις σε ιδιωτικές τράπεζες.

Θέλω να καταγγείλω ότι ακόμα και όταν φαινόταν – σε λιγοστά σημεία – ότι ο Πρόεδρος ήταν διατεθειμένος να συζητήσει τις θέσεις των κομμάτων, το συμπολιτευόμενο ΔΗΣΥ ή ο υπουργός Οικονομικών, αντιδρούσαν κατά τρόπο που ναυαγούσε κάθε ελπίδα προσέγγισης.

Κάνει πάντως ιδιαίτερη εντύπωση η εμμονική άρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη στο θέμα της συμμετοχής του Γενικού Ελεγκτή – όπως εκφράστηκε και στη σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ – ως παρατηρητή στη διαδικασία εποπτείας της  χορήγησης κυβερνητικών ενισχύσεων στις ιδιωτικές τράπεζες. Ο Πρόεδρος δυστυχώς δεν κατάφερε να τεκμηριώσει ενώπιον των αρχηγών των κομμάτων γιατί θεωρεί κόκκινη γραμμή το θέμα αυτό.

Μας κάνει όμως εντύπωση και η στάση ορισμένων κομμάτων που έδειξαν έτοιμα να υποχωρήσουν από την κοινή θέση για συμμετοχή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ως παρατηρητή.

Για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών το θέμα του Γενικού Ελεγκτή είναι κρίσιμο. Δεν εμπιστευόμαστε τις τράπεζες και ούτε πιστεύουμε ότι η Κεντρική Τράπεζα και η Κυβέρνηση μπορούν να τις αποτρέψουν από τις κακές πρακτικές και την κερδοσκοπία σε βάρος των δανειοληπτών και του δημοσίου.

Πέραν αυτού θεωρούμε ύποπτη ή δηλωτική των προθέσεων της Κυβέρνησης το γεγονός ότι αρνείται να μεταφέρει στο νόμο, πρόνοιες του διατάγματος που έχει ήδη ετοιμάσει ο υπουργός σε ότι αφορά την εξασφάλιση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που θα αιτηθούν δανεισμό και στην κατανομή ανά κατηγορία επιχειρήσεων των εκατοντάδων εκατομμυρίων δανείων με ευνοϊκούς όρους.

Με άλλα λόγια φαίνεται να θέλουν να παίξουν το ίδιο παιγνίδι ξανά κι απ’ την αρχή: να τύχουν των δανείων με ευνοϊκούς όρους και κρατική εγγύηση, κυρίως οι ημέτεροι των τραπεζών και της Κυβέρνησης. Οι υπόλοιποι – ο λαουτζίκος ή ποπολάροι – ας αρκεστούν με τα ψίχουλα των 100 εκατομμυρίων, σε μερίδες των 1.000 μέχρι 3.000 ευρώ.