Πονοκέφαλο προκαλούν στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί οι πειρατές του κλάδου που κάνουν αρπαχτές, μεταφέροντας με τα ιδιωτικά τους οχήματα κυρίως τουρίστες επί πληρωμή στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Η υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου, με επιστολή της προς τη Βουλή, επιβεβαιώνει την ύπαρξη και δράση πειρατικών ταξί στους δρόμους της Κύπρου υποδεικνύοντας, παράλληλα, πως είναι πολύ δύσκολη μέχρι αδύνατη η ποινική δίωξη αυτών των επιτήδειων που «ψαρεύουν» πελάτες στους δρόμους με τα ιδιωτικά τους οχήματα. Ως εκ τούτου, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες περιορίζονται σε γραπτές παρατηρήσεις και νουθεσίες. Την ίδια ώρα, οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί καλούνται να αντιμετωπίσουν και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται από τα τουρκοκυπριακά ταξί – πολυτελή βαν που πηγαινοέρχονται στα κατεχόμενα μεταφέροντας τουρίστες από τους αερολιμένες της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
 
Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, η υπουργός  Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου πληροφόρησε με επιστολή της, ημερομηνίας 19/11/2018 τη Βουλή, ότι οι επόπτες του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (Τ.Ο.Μ.), μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους, διενεργούν συχνά εκστρατείες με στόχο τον εντοπισμό ιδιωτών που μεταφέρουν επιβάτες επί πληρωμή τόσο στον αερολιμένα Λάρνακας όσο και της Πάφου καθώς και για εντοπισμό οδηγών ταξί, οι οποίοι δεν έχουν αναρτημένο ταξίμετρο, πινακίδες κομίστρων κ.ά. Σημειώνεται, ότι τέτοιους ελέγχους δύναται, με βάση τους περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων Νόμους, να διενεργεί και η Αστυνομία και να επιβάλλει εξώδικο πρόστιμο. 
 
Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους που πραγματοποιούνται για το θέμα της μεταφοράς επιβατών επί πληρωμή με ιδιωτικά οχήματα, οι επόπτες του Τ.Ο.Μ. όπως αποκαλύπτει στην επιστολή της η υπουργός Μεταφορών, καταγράφουν αριθμό ιδιωτικών οχημάτων που έχουν συχνή παρουσία στους αερολιμένες και για τα οποία υπάρχει ισχυρή υπόνοια ότι μεταφέρουν και παραλαμβάνουν πελάτες επί πληρωμή κατά παράβαση του άρθρου 5(1) του περί Ρυθμίσεως της Τροχαίας Μεταφοράς Νόμου, σύμφωνα με τον οποίο, απαγορεύεται να χρησιμοποιείται οποιοδήποτε μηχανοκίνητο όχημα για μεταφορά επιβατών χωρίς να είναι εφοδιασμένο με άδεια οδικής χρήσης. Σύμφωνα με την υπουργό, το Τ.Ο.Μ. αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές στους ιδιοκτήτες οχημάτων και τους καλεί να σταματήσουν την παράνομη δράση τους και στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι συνεχίζουν, τότε, εξετάζεται η δυνατότητα ποινικής δίωξης τους. Συγκεκριμένα, διαβιβάζονται στη Νομική Υπηρεσία τα στοιχεία των ιδιωτικών οχημάτων που εντοπίζονται για τη λήψη νομικών μέτρων εναντίον των ιδιοκτητών τους.
 
Αναφορικά με την ποινική δίωξη αυτών των επιτήδειων, η υπουργός στην επιστολή της αναφέρει επί λέξει: «Το φαινόμενο της μεταφοράς επιβατών με ιδιωτικά οχήματα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί λόγω της αδυναμίας στοιχειοθέτησης των καταγγελιών, αφού, σύμφωνα με τον περί Αποδείξεως Νόμο, η ποινική ευθύνη που φέρει κάποιος που μεταφέρει με το ιδιωτικό του όχημα παράνομα πελάτες επί πληρωμή θα πρέπει να αποδειχθεί με γραπτή δήλωση των επιβατών ότι κατέβαλαν κάποιο αντίτιμο/κόμιστρο. Η τεκμηρίωση των καταγγελιών στο δικαστήριο είναι σχεδόν αδύνατη είτε λόγω του ότι οι επιβάτες είναι ξένοι τουρίστες και δεν προσέρχονται ως μάρτυρες, είτε λόγω του ότι είναι Κύπριοι πολίτες, οι οποίοι αρνούνται να μαρτυρήσουν για τη μεταφορά τους με ιδιωτικό όχημα επί πληρωμή, για να προστατεύσουν τον μεταφορέα τους». Η απόδειξη με γραπτή δήλωση, όπως αναφέρει η κ. Αναστασιάδου, ισχύει και στην περίπτωση ενός επαγγελματία οδηγού που δρα παράνομα με το ιδιωτικό του όχημα. Δηλαδή, για να υπάρξει η δυνατότητα πειθαρχικής δίωξής του από την Αρχή Αδειών θα πρέπει να υπάρχει γραπτή μαρτυρία. Με βάση τα πιο πάνω, καταλήγει η υπουργός, «ουσιαστικά περιοριζόμαστε στη γραπτή υπόδειξη για τυχόν παράνομη πράξη».  
 
Αντιδράσεις από τα ενδεικτικά κόμιστρα
 
Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών και τουριστών για τα αδειούχα ταξί, επισημαίνεται ότι το Τ.Ο.Μ. εξέδωσε ενημερωτικό φυλλάδιο με ενδεικτικά κόμιστρα που ισχύουν από τα αεροδρόμια προς όλες τις πόλεις με σκοπό να διανεμηθούν μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού. «Και ενώ στον αερολιμένα Λάρνακας δεν υπήρξε πρόβλημα, στον αερολιμένα Πάφου οι ιδιοκτήτες ταξί δεν επέτρεψαν στους λειτουργούς του ΚΟΤ να εφοδιάσουν τους τουρίστες με το σχετικό φυλλάδιο. Ως εκ τούτου, αναρτήθηκε ενημερωτική πινακίδα εντός του χώρου αφίξεων του αεροδρομίου στην οποία καταγράφονται τα ενδεικτικά κόμιστρα», καταλήγει η υπουργός.
 
Πηγή: Φιλελεύθερος, Σάββατο 01/12/2018 – Μιχάλης Χατζηστυλιανού