Μαρία Κολά, 8 – Επαρχία Λευκωσίας

  • Ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν να κατέλθετε ως υποψήφια βουλεύτρια; (max. 100 λέξεις)

Ο κυριότερος λόγος που θέτω τον εαυτό μου ως υποψήφια είναι επειδή έχω αντιληφθεί πως η πιο σωστή αντίδραση είναι η δράση. Νιώθω θυμό και αγανάκτηση για την κατάσταση στην Κύπρο. Όμως η επιθυμία μου να δω τη χώρα μας και τον κόσμο της να αλλάζει και να αναβαθμίζεται είναι πολύ μεγαλύτερη. Η οικονομική ανάπτυξη μακριά από σκάνδαλα και διαφθορά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της φύσης μπορεί να διασφαλιστεί μόνο εάν οι νομοθέτες είναι καθαροί. Η αξιοκρατία, η ισότητα και η διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διασφαλίζονται μόνο αν η νομοθετική εξουσία νοιάζεται. Κι εγώ νοιάζομαι!

  • Ποια είναι τα 3 πιο σημαντικά θέματα που θα θέλατε να προωθήσετε νομοθετικά στη Βουλή σε περίπτωση εκλογής σας; (max. 100 λέξεις)

Θα ήθελα να προωθήσω τα ακόλουθα: 1) Την προσθήκη της διάστασης φύλου σε όποια νομοσχέδια και προτάσεις νόμου θεωρείται αναγκαίο (πχ. Κατώτατος μισθός, κατώτατο όριο σύνταξης, παροχές υγείας κ.α.), 2) αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του ρόλου της νεολαίας στα κέντρα λήψης αποφάσεων κυρίως στα ζητήματα που αφορούν τη νεολαία (πχ. Εκπαίδευση, στέγαση, μισθοί & συντάξεις, κατοχύρωση επαγγελμάτων κ.α.). 3) προτάσεις νόμου με στόχο την προώθηση και την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας ώστε να καταστεί η Κύπρος ενεργειακά αειφόρα και ανεξάρτητη ώστε να πετύχουμε τους ελάχιστους στόχους που μας έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Τον τελευταίο καιρό η χώρα μας είναι βαθιά εμπλεκόμενη σε σκάνδαλα διαφθοράς και διαπλοκής. Σε περίπτωση εκλογής σας, ποιες προτάσεις θα προωθήσετε για πάταξη της διαφθοράς; (max. 100 λέξεις)

Με αφορμή τα όσα σκάνδαλα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν μας μένει άλλη επιλογή από το να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά στη ρίζα της. Για αυτό θα ήθελα να δουλέψω για τη βελτίωση της νομοθεσίας για έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των συνδεδεμένων οργανώσεών τους γιατί η διαφάνεια θα πρέπει να ξεκινά από εμάς. Η Κύπρος θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της Greco για αυτό και πρέπει να υπάρξει πίεση για δημόσια λογοδοσία για τα οικονομικά της χώρας. Επίσης θεωρώ πολύ σημαντική τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τους πληροφοριοδότες (whistle-blowers) και των ομάδων πίεσης (lobbyists).

  • Ποια η θέση σας για την οριζόντια ψηφοφορία και πως πιστεύετε πως θα μπορεί να επιτευχθεί ένα μοντέλο που θα καλύπτει τις ανάγκες της Κυπριακής πραγματικότητας; (max. 100 λέξεις)

Η Οριζόντια Ψηφοφορία είναι απαίτηση της πλειοψηφίας της κοινωνίας, όμως κόμματα όπως το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ βρίσκοντας διάφορες προφάσεις εμποδίζουν τη νομοθετική απόφαση για εφαρμογή ενός μοντέλου οριζόντιας ψηφοφορίας, ώστε να αξιολογηθεί και να υπάρξουν μετέπειτα αλλαγές και τροποποιήσεις. Ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών εφαρμόζουμε την Οριζόντια Ψηφοφορία στην πράξη σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και αυτό είναι ένα από τα πολλά ατού μας. Οι πολίτες όπως και το κάθε άτομο από εμάς, έχει το δικαίωμα να επιλέγει τα πιο ικανά και άξια άτομα ως εκπροσώπους στη νομοθετική εξουσία. Γιατί άλλωστε έχουμε δημοκρατία…

  • Πιστεύετε ότι έχει αλλάξει ουσιαστικά η θέση της σύγχρονης γυναίκας στην κοινωνία τα τελευταία χρόνια; Σε περίπτωση εκλογής σας, με ποιες νομοθετικές προτάσεις θα ενδυναμώσετε τις γυναίκες και το ρόλο τους; (max. 100 λέξεις)

Η πρόοδος που συμβαίνει είναι συνεχής αν και με αργούς ρυθμούς μέχρι τον ιδανικό στόχο. Η Κύπρος έχει μείνει πίσω σε βασικές πρόνοιες που θα βοηθήσουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και αντιμετώπισης της γυναίκας και κατ’ επέκταση στην ενδυνάμωση του ρόλου της. Για να μπορέσουν οι γυναίκες να εμπλακούν ενεργά στην πολιτική ζωή και στα κέντρα λήψης αποφάσεων, οφείλουμε να αναβαθμίσουμε τις δομές φύλαξης παιδιών και ηλικιωμένων, τη διασφάλιση ίσης αμοιβής και ίσων ευκαιριών στην εργασία στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Επέκταση των αδειών μητρότητας και πατρότητας και διεκδίκηση άδειας μετ’ απολαβών μετά από αποβολή.

  • Ποιες είναι οι διεκδικήσεις τις οποίες θα θέτατε για την προστασία των δικαιωμάτων των τρανς γυναικών; (λ.χ. job market accessibility which leads to low socioeconomic status, many trans women are working as sex-workes and that’s not by choice) (max. 100 λέξεις)

Στην Κύπρο το νομοθετικό πλαίσιο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων είναι ελλειπές κι αυτό οδηγεί σε πολλά προβλήματα. Θα πρέπει να γίνει επίσπευση της ψήφισης του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου στα έντυπα του ατόμου καθώς και εκσυγχρονισμός της διαδικασίας. Κατά τη διαδικασία ολοκλήρωσης της αλλαγής θα πρέπει το άτομο να έχει πρόσβαση σε ψυχολογική και άλλη στήριξη, ώστε η επανένταξή του στην κοινωνία και στον εργασιακό χώρο να είναι πιο ομαλή. Παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθεί ο έλεγχος σε εργοδότες που κάνουν διακρίσεις βάσει σεξουαλικής ταυτότητας και να ψηφιστούν σχετικοί νόμοι που θα αποτρέπουν τέτοιες διακρίσεις.