Κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 21 Μαρτίου, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, εκφράζει την έντονη ανησυχία του σε κάθε μορφής ρατσισμού και τάσσεται ενάντια σε αυτό το φαινόμενο που μαστίζει την κοινωνία ακόμα εν έτη 2021.

Η Δημοκρατία οφείλει να επιδεικνύει ανοχή σε κάθε άποψη, εντούτοις όμως έννοιες όπως του φασισμού και του ρατσισμού, πρέπει να αντιμετωπίζονται με ομόθυμη καταδίκη των πολιτών και της κοινωνίας.

Ιδιαίτερο προβληματισμό, προκαλεί και το γεγονός ότι σε εποχές κρίσης και αποσάθρωσης, ο εθνικισμός, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός εμφανίζονται προκλητικά σ’ όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας και αποτελούν επικίνδυνα στοιχεία για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της.

Καθώς σήμερα τιμούνται τα εκατομμύρια θύματα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, με λύπη διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα (αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης) κάνουν στροφή προς ρατσιστικές ιδέες και πρακτικές για λόγους ψηφοθηρικούς και εν όψη εκλογών, προφανώς λόγω της πίεσης που τους δημιουργεί η παρουσία στην πολιτική σκηνή ενός ρατσιστικού εθνικιστικού κόμματος.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι πρωτίστως ο καθένας ξεχωριστά πρέπει να αντισταθεί στο νοσηρό και επικίνδυνο αυτό φαινόμενο και συγχρόνως όλοι μαζί, από κοινού, να το αντιμετωπίσουμε βάσει συγκεκριμένων πρακτικών προτάσεων.

Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνασπιστούν γύρω από μια κοινή απόφαση, ώστε να αντιμετωπιστεί ο ρατσισμός, ο εθνικισμός και η ξενοφοβία πριν να είναι πολύ αργά.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τιμώντας την παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού διοργάνωσε το Σάββατο 20/3 δεντροφύτευση στην κοινότητα Ψευδάς της Επαρχίας Λάρνακας.