Τον περασμένο Σεπτέμβριο το Υπουργείο Εσωτερικών είχε εξαγγείλει την εκπόνηση μελέτης στρατηγικών επιπτώσεων στο περιβάλλον από την ανέγερση ψηλών κτιρίων (πύργων).

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είχαμε ζητήσει να παγώσουν οι διαδικασίες της αδειοδότησης των ψηλών κτιρίων μέχρι την εκπόνηση γενικής πολιτικής για την ανάπτυξη των ψηλών κτιρίων που να λαμβάνει υπόψη τις συγκοινωνιακές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης κι αυτής της πυρασφάλειας.

Δυστυχώς ούτε η Κυβέρνηση ούτε οι πολεοδομικές αρχές (Τμήμα Πολεοδομίας, Δήμοι) έχουν λάβει υπόψη τις απόψεις μας.

Σήμερα μάθαμε ότι ξεκινά το Larnaka Tower, ένα μεγαθήριο ύψους 110 μέτρων στην παραλία των Φοινικούδων, με παρέμβαση – μάλιστα – του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως λέγεται.

Μάλιστα έχει καθοριστεί η 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, για τη δημόσια διαβούλευση για το έργο.

Δημόσια διαβούλευση όμως για τα σχέδια / προγράμματα που αφορούν τα ψηλά κτίρια δεν έγινε. Δεν έγινε μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον για το σύνολο των έργων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία παραβιάζει τη σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία, αντιγράφοντας τα χειρότερα παγκόσμια παραδείγματα, προς όφελος και πάλι μιας μικρής ομάδας επιχειρηματιών, φίλων της εξουσίας.

Με την ανάληψη των καθηκόντων των νέων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα προβεί σε καταγγελία στα αρμόδια όργανα για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.