Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει σε υποδείξεις και καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνη την Τουρκία για την ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι μεν ένα θετικό γεγονός αλλά όχι σε σημείο που να προκαλεί πραγματικό κόστος στην Άγκυρα.

Αν και τα σημερινά ρεπορτάζ αναφέρουν ότι οι εξελίξεις αφήνουν πλήρως ικανοποιημένη τη Λευκωσία, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν μπορεί να αρκεστεί σε ένα ανοικτό ενδεχόμενο λήψης μέτρων κατά της Τουρκίας και έκφραση πλήρους αλληλεγγύης τους προς την Κύπρο.

Η έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία καθιστά μεν σαφές ότι δεν πρόκειται να προωθηθούν νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια, ενώ καταγράφει και τη θέση του Συμβουλίου ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η Τελωνειακή Ένωση, αλλά αυτά δεν συνιστούν κόστος για την Άγκυρα. Η Τουρκία έχει ακούσει πολλά ευχολόγια από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες της.

Εν αναμονή σήμερα της έκδοσης της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα περιγράφει τις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, καλούμε την Κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες της ώστε να αποφασιστούν πραγματικές κυρώσεις στην Τουρκία, πριν ακόμα το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Η δική μας εισήγηση είναι ο πρόεδρος Αναστασιάδης να ζητήσει ειδική σύνοδο για το θέμα των οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Οφείλει να επιδείξει την απαιτούμενη βούληση και αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. Παράδειγμα αποτελούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για το ζήτημα της Κριμαίας. Παράλληλα κυρώσεις θα πρέπει να επιβληθούν και σε συνεργάτες της Τουρκίας στο θέμα αυτό, είτε αυτοί είναι φυσικά πρόσωπα είτε εταιρείες. Σε αντίθετη περίπτωση η αποθράσυνση της Τουρκίας θα είναι χωρίς όρια.