Οι φωτιές κατά την καλοκαιρινή περίοδο αυξάνονται δραματικά στην Κύπρο σε Δάση και περιοχές με χαμηλή βλάστηση ενώ σε διάστημα μόλις λίγων εβδομάδων ήρθαμε αντιμέτωποι με πολλά μέτωπα πυρκαγιών. Δυστυχώς και πάλι σήμερα εκδηλώθηκε φωτιά κατά τις πρωινές ώρες στο δάσος της Πάφου και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Τουρκοκυπριακού χωριού Βρέτσια – Κοιλίνιας μέχρι τον Άγιο Ιωάννη.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν πνέουν άνεμοι και υπάρχει χαμηλή βλάστηση όποτε η κατάσβεση της πυρκαγιάς συνεχίζεται ικανοποιητικά.

Οι πυρκαγιές που εκδηλώνονται μας υπενθυμίζουν για ακόμη μια φορά το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης του Τμήματος Δασών με τους αρμόδιους να αδιαφορούν για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί με την σημερινή στελέχωση.

Εμείς έχουμε τονίσει επανειλημμένα μέσα από επιστολές μας πως τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην υποστελέχωση του δασικού κλάδου. Η κατάσταση με την σημερινή στελέχωση, όπως χαρακτηρίζεται είναι χειρότερη από αυτή που υπήρχε το καλοκαίρι του 2016 και συνεχίζει να χειροτερεύει, παρά τις διαβεβαιώσεις και τις διακηρύξεις πολλών.

Είναι επιτακτική ανάγκη να οδηγηθεί σε ψήφιση η πρόταση νόμου του βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη για τα αντιπυρικά μέτρα σε ιδιωτικές περιουσίες,  την οποία υποστηρίζει και το Τμήμα Δασών. 

Το Τμήμα Δασών χρειάζεται άμεση στήριξη από το κράτος ούτως ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι πυρκαγιές και να μην επαναληφθούν παρόμοια τραγικά περιστατικά όπως αυτό της Σολιάς, του Ακάμα κλπ.