Στη χθεσινή συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων με τον διαπραγματευτή κ. Μαυρογιάννη για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ο κ. Περδίκης είπε :

«Παρά τις διαφωνίες μας σε ορισμένα σημεία της πρότασης του Προέδρου Αναστασιάδη (Σεπτ. 2016), στηρίζουμε τη βασική ιδέα που προνοεί την τάχιστη αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, τις διεθνείς εξασφαλίσεις για την εφαρμογή της λύσης και την κατάργηση των ξένων εγγυήσεων του κράτους.

Συνεπώς:
1.Δεν νοείται σύστημα εξασφάλισης εφαρμογής της λύσης με τη συμμετοχή της Τουρκίας και αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί προς όλες τις πλευρές.
2.Η αποχώρηση του κατοχικού στρατού, σε πιθανή λύση, πρέπει να γίνει τάχιστα, όπως έχει τοποθετηθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Το “τάχιστα” βέβαια δεν μπορεί να είναι ούτε σε 18 μήνες, ούτε σε 5 χρόνια.
3.Ο τουρκικός στρατός που θα παραμένει προσωρινά στην Κύπρο θα πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο και τη διοίκηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία θα ενισχυθεί καταλλήλως.
4.Επιβάλλεται να υπάρχει χρονοδιάγραμμα αποχώρησης του τουρκικού στρατού, το οποίο θα ελέγχει διεθνής οργανισμός (πχ ΟΑΣΕ) με benchmarks, δηλαδη υποχρεωτικά ορόσημα που να συνδέονται με αντίστοιχα στάδια εφαρμογής της λύσης (τα γνωστά από το μνημόνιο, προαπαιτούμενα).
5.Να διευκρινιστεί ότι παράλληλα χρονοδιαγράμματα θα πρέπει να συμφωνηθούν για την ΕΛΔΥΚ, την Εθνική Φρουρά και την δημιουργία των νέων δυνάμεων ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε αυτή την κρίσιμη ώρα ως Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών επαναλαμβάνουμε ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε λύση του Κυπριακού με την παρουσία ξένων στρατευμάτων και εγγυήσεων. Αυτή είναι η δική μας κόκκινη γραμμή και μέχρι τέλους θα επιμένουμε σε αυτήν.

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών