*Δήλωση της βουλεύτριας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Αλεξάνδρας Ατταλίδου

Τέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Αξιών στην τελευταία της συνεδρία στις 13 Οκτωβρίου, αίτημα για να συζητηθεί το θέμα των Pandora Papers. Το μεγάλο σκάνδαλο αποκαλύφθηκε μετά από επίπονη προσπάθεια εκατοντάδων δημοσιογράφων και καταδεικνύει την απόκρυψη πλούτου  ή την προσπάθεια φοροδιαφυγής από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα από όλο τον πλανήτη.

Δυστυχώς ενώ το θέμα καλύπτεται από τα πιο σημαντικά μέσα μαζικής ενημέρωσης στον κόσμο, κάνοντας αναφορές και στο όνομα του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τρεις ψήφους υπέρ, τρεις κατά και μια αποχή, η πρόταση δεν υπερψηφίστηκε. Δεν τιμά ούτε στη Βουλή αλλά ούτε και τους εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών η άρνηση να συζητηθεί αυτό το τόσο σημαντικό θέμα, το οποίο ήδη συζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  Τα μέλη του ΕΚ απαιτούν να παρθούν μέτρα για να εκλείψουν όλες οι αδυναμίες του συστήματος στην επικράτεια της ΕΕ που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να εκμεταλλεύεται το σύστημα προς όφελος του.

Να υπενθυμίσω ότι με επιστολή μου ημερομηνίας 31/08/2021 έχω ζητήσει από την Επιτροπή να συζητηθεί επίσης ως αυτεπάγγελτο το θέμα των Paradise Papers. Δυστυχώς σε όλες τις αποκαλύψεις και σε όλα τα «Papers» αναφέρεται η Κύπρος, και η άρνηση των συναδέλφων να συζητήσουν το θέμα δεν προστατεύει το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κύπρου ή των πολιτών της.

To 2016 είχαμε τα Panama Papers, to 2017 τα Paradise Papers. Και τα δύο αφορούν θέματα φοροδιαφυγής όπως επίσης και καταγγελίες του διεθνούς οργανισμού OCCRP (Organized Crime And Corruption Reporting Project), για τις δραστηριότητες δικηγόρων, δικηγορικών γραφείων της Κύπρου σε σχέση με την πολιτογράφηση υπηκόων τρίτων χωρών και την παροχή υπηρεσιών σε άτομα που φέρεται να είναι εμπλεκόμενα σε ύποπτες δραστηριότητες.

Θεωρώ ότι η Βουλή, ο ύψιστος θεσμός της Δημοκρατίας της Κύπρου και φωνή των πολιτών, οφείλει να συζητήσει αυτά τα θέματα που έχουν υποσκάψει το όνομα της Κύπρου ως επιχειρηματικό ή οικονομικό κέντρο, διαχρονικό στρατηγικό στόχο  όλων των κυβερνήσεων.  Πρέπει επιτέλους η Επιτροπή Θεσμών αλλά και η Ολομέλεια της Βουλής να συζητήσει και να πάρει μέτρα για να μπει φραγμός στη διαπόμπευση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ζήτησα από τον συνάδελφο Ανδρέα Πασιουρτίδη (ΑΚΕΛ), που έχει υποβάλει το θέμα για εγγραφή ως αυτεπάγγελτο, να συμπεριλάβει και το δικό μου όνομα όταν θα θέσει και πάλι το θέμα στην ερχόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Αξιών.  Ελπίζω αυτή τη φορά οι συνάδελφοι να μην βάλουν μπλόκο!  Η νοοτροπία της απόκρυψης θεμάτων κάτω από το χαλί δεν προστατεύει την Κύπρο αλλά αυτούς που τη διαπομπεύουν.