Η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου για τη Λαϊκή Τράπεζα και οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα που ακολούθησαν, μας υπενθύμισαν ότι το τραπεζικό έγκλημα έμεινε ατιμώρητο.
Ο Γενικός Εισαγγελέας με τη δήλωσή του, ουσιαστικά επιβεβαιώνει την άποψη της κοινωνίας, ότι δεν υπάρχει περίπτωση η μακροχρόνια ερεύνα που διεξάγει να οδηγήσει στο δικαστήριο και να καταδικάσει τους ενόχους της τραπεζικής τραγωδίας.
Η χτεσινή απόφαση έχει σχέση με θέματα της επιτροπής χρηματαγοράς και με παραπλάνηση των επενδυτών, θέματα ρουτίνας που μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι και ήσσονος σημασίας.
Για το μεγάλο έγκλημα δεν φαίνεται να υπάρχει δικαιοσύνη. Αλώστε κι όσοι καταδικάστηκαν για παρόμοιας φύσης αδικήματα διαφθοράς και διαπλοκής, με την πρόσφατη απόφαση της Βουλής, είναι κι αυτοί πλέον ελεύθεροι.
Από το 2012 είχαμε καλέσει τη Νομική Υπηρεσία να υιοθετηθεί νομικά μέτρα που καθιστούν δυνατή τη δίωξη όσων με λάθη ή παράλειψης έχουν πλήξει την οικονομία της χώρας, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις με παραδείγματα. Έγινε έρευνα από το πανεπιστήμιο Κύπρου. Αλλά φαίνεται δεν υπάρχει η κατάλληλη πολιτική βούληση. Η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τη τιμωρία των ενόχων για να μπορεί να επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία εγκληματικών λαθών και παραλείψεων (π.χ. πρόσφατα με το συνεργατισμό).
Στην κοινωνία εμπεδώνεται η άποψη ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα. Αποστρέφουν το πρόσωπο τους οι πολίτες και απορρίπτουν συνολικά το πολιτικό και πολιτειακό σύστημα. Κι αυτό είναι η χειρότερη ίσως επίπτωση αυτών των παρασιτικών συμπεριφορών του κράτους.