Εμπαιγμός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος εμμένοντας στην αδικία και την ανισότητα που προκύπτει από το κυβερνητικό νομοσχέδιο και που προνοεί να δικαιούνται σύνταξη όσοι έχουν χηρεύει από την 1 Ιανουαρίου 2018 και μετά, στέλνει σε αναφορά την νομοθεσία που ψήφισε η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι η αλλαγή προέκυψε μετά που η πλειοψηφία των βουλευτών υποστήριξε την τροπολογία ΑΚΕΛ- Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, που καθιστά όλους τους άνδρες που είναι χήροι αυτή τη στιγμή, να αποκτήσουν πρόσβαση στο δικαίωμα της καταβολής σύνταξης χηρείας, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις γυναίκες – χήρες. Έτσι αίρεται και μια αδικία κατά των ανδρών που πλήττει την έννοια της ευνομίας.

Αντί ο κ. Αναστασιάδης να σεβαστεί την θέση της βουλής και της κοινωνίας για παροχή της σύνταξης χηρείας σε όλους τους άντρες, προβαίνει σε αναφορά της εν λόγω απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο.  Μέχρι να ληφθεί η απόφαση, οι δικαιούχοι, δηλαδή όσοι έχουν χηρεύει από 1 Ιαν. 2018 δεν θα λαμβάνουν σύνταξη χηρείας. Αλλά τουλάχιστον με βάση τη νομοθεσία είναι κατοχυρωμένο το δικαίωμα τους. Οι υπόλοιποι βρίσκονται εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου. Η Κυβέρνηση γι’ ακόμα μια φορά εφαρμόζει το γνωστό “διαίρει και βασίλευε”. Δεν ξέρουμε μέχρι που φτάνει αυτή η πολιτική της Κυβέρνησης, να φέρνει σε σύγκρουση ομάδες πολίτων για να περάσει τις πολίτικες της.

Θυμίζουμε ότι ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δια του Προέδρου μας κ. Γιώργου Περδίκη, υποβάλαμε στον κ. Αναστασιάδη μέσω επιστολής, ότι το αναλογιστικό έλλειμμα που προκύπτει λόγω της νομοθεσίας, μπορεί να καλυφθεί με αύξηση των εισφορών των εργοδοτών και εργαζομένων, εφόσον πρώτα γίνει πλήρης ορθολογιστική μελέτη και διεξαχθεί ο αναγκαίος διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς και τους εμπλεκόμενους, όπως έγινε άλλωστε πρόσφατα και με τις εισφορές στο ΓΕΣΥ.

Η επιστολή αυτή, η οποία προέβαινε σε έκκληση για να αποφευχθεί η αναπομπή ή/και η αναφορά του νόμου, έδινε στον κ. Αναστασιάδη και τη λύση προκειμένου να εφαρμόσει τον νόμο για σύνταξη χηρείας προς όλους τους δικαιούχους άντρες.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κρίνει την πράξη του Προέδρου Αναστασιάδη να αποστείλει για αναφορά στο Ανώτατο την νομοθεσία ως αχρείαστη. Δεν βλέπει ο κ. Αναστασιάδης ότι η αδικία είναι οφθαλμοφανής;

Ευχή μας είναι τουλάχιστον τα μέλη του Ανώτατου θα απονέμουν δικαιοσύνη, στη βάσης της ευνομίας και του δικαίου, κι όχι στη βάση αντιλήψεων και πεποιθήσεων.