Αγαπητοί φίλοι,

Είναι τιμή μου να κατέρχομαι ως υποψήφια ευρωβουλευτής σε αυτή τη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία εν έτη 2019 με το ψηφοδέλτιο της Συμμαχίας-Οικολόγοι. Το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης βρίσκεται υπό απειλή, με το επερχόμενο Brexit να ανοίγει την πιθανότητα περαιτέρω αποχωρήσεων κρατών μελών (με όλες τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης), με τα ακροδεξιά κόμματα να αποκτούν εφήμερη δημοτικότητα προωθώντας ευρωσκεπτικιστικές πρακτικές και τους πολίτες να νιώθουν ότι το ευρωπαϊκό όραμα δεν τους αγγίζει πλέον. Έχουμε αρχίσει να θεωρούμε δεδομένα και κεκτημένα τα πολλαπλά οφέλη που έχουμε ως πολίτες και ως χώρα λόγω της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με κίνδυνο να αυξάνονται οι φωνές που επιμένουν ότι δεν έχουμε κανένα κέρδος από την συμμετοχή μας.

Δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη. Κατέρχομαι ως υποψήφια γιατί πιστεύω ακράδαντα στο ευρωπαϊκό όραμα και θέλω να εργαστώ για να υπάρξει περαιτέρω εναρμόνιση των κρατών μελών με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για διεύρυνση των δυνατοτήτων που προσφέρονται στους Ευρωπαίους πολίτες και για επίλυση των κοινωνικο-οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων που ταλανίζουν τόσο τον τόπο μας όσο και τον υπόλοιπο κόσμο. Αναγνωρίζω πως έχουν προκύψει και αντιλαϊκές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά να σας υπενθυμίσω πως ήταν αποφάσεις που λήφθηκαν ουσιαστικά από την πλειοψηφία των ηγεσιών των κρατών μελών και όχι το ευρωκοινοβούλιο. Οφείλουμε ως Ευρωπαίοι πολίτες να διεκδικήσουμε την άρση του δημοκρατικού ελλείμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συσπειρώσουμε τις ευρωπαϊκές μας συμμαχίες για να πετυχαίνουμε πιο λαϊκές και ωφελιμες αποφασεις.

Έχοντας μακρά πορεία συμμετοχής σε ευρωπαϊκά σώματα και διεργασίες, μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι έχουμε πάρα πολλά να κερδίσουμε παραμένοντας σταθεροί στην προσήλωσή μας στην πλήρη συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά θεσμικα οργανα. Φτάνει βέβαια αυτό να συνοδεύεται από στενή παρακολούθηση και συμμετοχή στην διαδικασία διαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων, και την υιοθέτηση και διεύρυνση των διαδικασιών δημόσιας διαβούλευσης που καλεί η δική μας η κυβέρνηση, για να μην λαμβάνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.

Παρά το νεαρό της ηλικίας μου, η μέχρι σήμερα πορεία μου με έχει εκθέσει σε μια πολύ μεγάλη γκάμα ερεθισμάτων και καταστάσεων, αναγκάζοντας με πολλές φορές να ανασηκώσω μανίκια και να μπω σε βαθιά πολιτικά νερά. Έχω πειστεί πως μόνο με την διεκδίκηση μπορούμε να πετύχουμε αυτά που επιθυμούμε και ως δραστήρια γυναίκα, ως οικολόγος και ως πολιτικός πιστεύω πως έχω τα προσόντα για να πετύχω θετικές αλλαγές που θα βοηθήσουν τόσο τον τόπο μου όσο και την υπόλοιποι Ευρώπη.

Θέλω να τελειώσω ευχαριστώντας σας όλους εδώ, ένα προς ένα, γιατί σήμερα μας κάνετε την τιμή να είστε μαζί μας και να μας ενισχύετε εν όψη του μεγάλου αγώνα που καλούμαστε να κάνουμε από κοινού, Οικολόγοι και Συμμαχία μαζί. Η συμπαράσταση και ο ενθουσιασμός σας μας δίνει και εμάς την δύναμη να συνεχίσουμε δυναμικά την προσπάθεια για κατάληψη μιας από τις έξι έδρες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωβουλή. Καλή δουλειά σε όλους μας!

6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ