Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών συζητήθηκε σήμερα το “Η έγκριση από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ στην Κύπρο, προϊόντος (ανδρικό ουροδοχείο) το οποίο προσβάλει τη γυναικεία αξιοπρέπεια”.

Οι σχεδιαστές  του ανδρικού ουροδοχείου, που κυκλοφόρησε στην αγορά με την επωνυμία  BODY JANE MEN’S JAR σε σχήμα γυναικείας φιγούρας,  ισχυρίζονται στην ιστοσελίδα τους ότι  «αντικατοπτρίζει τις καμπύλες της  τέλειας γυναίκας, που αποτελεί το ανδρικό ιδανικό, ενώ είναι ταυτόχρονα αισθητικά ευχάριστο αντικείμενο και για τον γυναικείο πληθυσμό».

Είναι προφανές ότι οι σχεδιαστές  έχουν αμφίβολες αισθητικές αξίες και κανένα σεβασμό στο γυναικείο σώμα, το οποίο στην ουσία εξευτελίζουν με σκοπό την προσέλκυση των καταναλωτών για να αγοράσουν το προϊόν τους. Δεν είναι επίσης κατανοητό πώς ένα τέτοιο αντικείμενο που παρουσιάζει το γυναικείο σώμα  ως  δοχείο για ούρα να είναι «αισθητικά ευχάριστο στον γυναικείο πληθυσμό».

Η Άποψη μας είναι ότι παραμένει  προσβλητικό και για τον ανδρικό πληθυσμό και για τον γυναικείο πληθυσμό αυτό το αντικείμενο .Θα θέλαμε να πληροφορήσουμε του σχεδιαστές του αντικειμένου ότι για εμάς τις γυναίκες αλλά και για τους άνδρες το αντικείμενο αυτό προβάλλει παρωχημένες σεξιστικές αντιλήψεις για το ρόλο της γυναίκας που την θέλουν όχι πρόσωπο, αλλά αντικείμενο υποχείριο του άνδρα προς τέρψη και ανακούφιση του. Αυτό ακριβώς ισχυρίζονται ασύστολα για το αντικείμενο που σχεδίασαν και το οποίο του έχουν προσδώσει θηλυκό γένος, αποκαλώντας το «she». 

Η έγκριση από την Κυπριακή Δημοκρατία και η χρηματοδότηση του προϊόντος από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο είναι ατυχέστατη γιατί έγινε με μόνο κριτήριο μια ριζοσπαστική πρωτοτυπία που εκλαμβάνεται ως δήθεν καινοτομία αλλά είναι κενή αξιών, όπως ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια και ισότητα των φύλων. 

Η κ. Αλεξία Σακαδάκη, που εκπροσώπησε τη Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων στην κοινοβουλευτική συζήτηση, δήλωσε ότι “ενημερωθήκαμε από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Εμπορίου ότι η πρόταση για το “έργο” πέρασε από διάφορα στάδια αξιολόγησης και δεν το σταμάτησε κανένα σώμα αξιολόγησης, λαμβάνοντας υπόψη την προβολή σεξιστικών στοιχείων που το χαρακτηρίζουν. Με θλίψη και οργή διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά ότι το στοιχείο της διάστασης του φύλου, δεν συμπεριλαμβάνεται στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων, θέτοντας την Κυπριακή Δημοκρατία σε παγκόσμιο διασυρμό. Μας εξοργίζει το γεγονός ότι καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε ένα θέμα που προσβάλλει την ανθρώπινη υπόσταση και εξυπηρετεί διεφθαρμένες καταστάσεις”.

Ως Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων ζητούμε να απαιτηθεί η επιστροφή της χρηματοδότησης και να αφαιρεθεί το έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το εν λόγω “έργο”. Καλούμε το Υπουργείο Εμπορίου και το Υπουργείο Οικονομικών να διορθώσουν το λάθος τους αποκαθιστώντας τον σεβασμό στην αξιοπρέπεια της γυναίκας που αποτελεί θεσμική υποχρέωση της πολιτείας.

Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων